15:29 / 26.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

Kovačević izašao iz Remetinca: Napravit ćemo sve da dokažemo istinu

Dragan Kovačević

Dragan Kovačević

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Bivši direktor Janafa Dragan Kovačević u srijedu poslijepodne izašao je iz Remetinca jer mu je ukinut istražni zatvor nakon što su ispitani svi svjedoci iz proširenja istrage u aferi "Janaf" zbog kojih je bio pritvoren.

- Mi ćemo napraviti sve da dokažemo istinu, a istina je na mojoj strani. Idući tjedan ću dati jedan veliki intervju, gdje ću cijelu pozadinu ovog slučaja izgovoriti, a sa svojim braniteljima ću napraviti strategiju koja će sigurno doći do istine, rekao je Kovačević nakon izlaska iz Remetinca. Na upit ostaje li kod priznanja, Kovačević je odgovorio: "Ništa ja nisam priznao".

Kovačevićev branitelj Ivo Farčić je kazao da ne zna koliko će trajati istraga te da nije potpuno upoznat sa sadržajem spisa.

- Ne bih vam smio reći što je rekao. O sadržaju ne možemo govoriti, o formi možemo. On negira djela koja mu se stavljaju na teret, odgovorio je Farčić na pitanja o Kovačevićevoj obrani. Dodao je kako ne može isključiti mogućnost da će javnost saznati ''velik broj stvari kao neke nusprodukte kaznenog postupka''.

Uz Kovačevića, na slobodu su prije u srijedu pušteni direktor Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vlado Zorić te vlasnik tvrtke Cefis Ivan Šerić, dok je direktor tvrtke MGS Edo Seifried pušten 6. svibnja.

Uskok tereti Kovačevića da je kao predsjednik Uprave Janafa od ožujka 2012. do 16. rujna 2020. u namještenom natječaju osigurao Širićevoj tvrtki dodjelu niza informatičkih poslova, vrijednih 18,2 milijuna kuna, u zamjenu za stanove u zagrebačkom Ban centru i splitskom Žnjanu te za automobil Alfa Romeo Giulietta i najam automobila marke Lexus.

Pritom je Kovačević, dodaje Uskok, dogovorio sa Širićem da prikrije vlasništvo nad nekretninama i pokretninama vrijednima 2,8 milijuna kuna tako da ih uknjiži na Širićevu tvrtku.

Uskok sumnja i da je Kovačević od rujna 2018. do svibnja 2020. osigurao tvrtki Ede Seifrieda dodjelu nabave dva specijalna vatrogasna vozila s artikuliranom rukom u vrijednosti 15,5 milijuna kuna.

Nabavu je osigurao pod uvjetom da Seifried kao podizvođač isporuke vatrogasnih vozila angažira Širićevu tvrtku i za to mu isplati 4,1 milijun kuna, na što je Seifried pristao.

Kovačević je pritom, tvrdi Uskok, naložio direktoru Sektora sigurnosti i zaštite u Janafu Vladi Zoriću, u čijoj nadležnosti je bilo pokretanje i provođenje postupka nabave, da prepusti Seifriedu izradu tehničke dokumentacije i određivanje uvjeta koje ponuditelji moraju ispuniti.

Nakon nekoliko provedenih postupaka u srpnju 2019. zaključen je ugovor sa Seifriedovom tvrtkom na iznos od 15,5 milijuna kuna, dok je Seifried u rujnu iste godine, prema ranijem dogovoru s Kovačevićem, angažirao Širićevu tvrtku kao podizvođača s kojim je zaključio ugovor o softveru vrijednom 4,1 milijun kuna.

Kovačević ponovno uhićen 7. travnja

Kovačević je, ističe Uskok, namještanjem poslova Širićevoj tvrtki i njegovim poslovnim partnerima omogućio dodjelu nabave usluga i proizvođačke ugovore u vrijednosti od 37,5 milijuna kuna.

Kovačević je ponovno uhićen 7. travnja nakon što je prije nepunih pet mjeseci pušten iz tromjesečnog istražnog zatvora zbog "afere Janaf", u kojoj Uskok sumnja da je Kovačević primio mito od prvookrivljenog vlasnika tvrtke Elektrocentar Petek Kreše Peteka.

Petek je navodno podmićivao nekadašnjeg gradonačelnika Velike Gorice i bivšeg HDZ-ov saborskog zastupnika Dražena Barišića te bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Nove Gradiške i saborskog zastupnika Vinka Grgića, kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov.

Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!