Prosvjed na Trgu svetog Marka zbog COVID potvrda

08:36 / 15.12.2021.

Autor: HRT/Hina

Prosvjed na Trgu svetog Marka

Prosvjed na Trgu svetog Marka

Foto: Sanjin Strukic/Patrik Macek / HRT/PIXSELL

Na Markovom trgu, sjedištu Hrvatskog sabora i Vlade, održan je prosvjed nazvan Bedem ljubavi 2, na kojemu okupljeni prosvjeduju protiv izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje danas Sabor treba izglasovati. Nakon što su jučer najavili da će oko zgrade Sabora napraviti ljudski bedem, prosvjednici su se jutros okupili na Markovom trgu, te u Ćirilometodskoj i Opatičkoj, ulicama koje okružuju Trg.

U okviru izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti uključeno je uvođenje sankcija za odgovorne osobe u ustanovama u kojima se ne provodi provjera COVID potvrda. Sankcije su predviđene od 30 do 50 tisuća kuna, kazao je HTV-ov novinar Šime Vičević javljajući se za emisiju "Studio 4" s Trga svetog Marka.

Na skupu su se mogle čuti izjave prosvjednika da se neće cijepiti ni oni niti njihova djeca. Medijima poručuju da ih ne nazivaju antivakserima. U jednom trenutku uhvatili su se za ruke i molili. Nosili su i nekoliko transparenata s porukama za predsjednika države - "Predsjedniče, pošaljite sporni zakon na ocjenu ustavnosti", "Predsjedniče, kao čuvar Ustava, dužni ste odbiti potpisati neustavni zakon". 

Mjesto prosvjeda osiguravaju policijski službenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!