Blažić: Nije za očekivati da će cijene hrane pasti na razinu prije COVID-a

22.02.2023.

19:43

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Zvjezdana Blažić

Zvjezdana Blažić

Foto: HTV / HRT

I dalje svi upozoravaju na globalne cijene na tržištu, ali hrana je i dalje, kako kažu, najveći problem. Nikada nije bila takva neizvjesnost na tržištu hrane kakva je sada, rekla je u Dnevniku HRT-a, Zvjezdana Blažić, savjetnica za prehrambenu industriju i poljoprivredu.

Na pitanje zašto se poseže u ovom neizvjesnom trenutku za povećanjem cijena, Blažić je rekla kako je veliko pitanje kada su proizvođači kupovali sirovine za svoje proizvode.

- Prošle su godine u sezoni žetve cijene bile najviše, što inače nije slučaj i ako je tada vršena nabava, tada su proizvođači imali problem, stoga što su njihovi ulazni troškovi visoki, naglasila je.

Iz svih analiza, rekla je, kako su proizvođačke cijene na hrvatskom tržištu rasle više no što su rasle nego što su rasle cijene u trgovinama, naglasila je.

Dodaje kako multinacionalne kompanije mogu svoju politiku cijena na sasvim drugačiji način formirati.

- Čelnici velikih kompanija govore kako oni moraju zaštititi svoje marže, rekla je.

Govori da s obzirom na pad potrošnje na europskom i domaćem tržištu, rast cijena neće biti velik.

Blažić naglašava kako, s obzirom na prošlu godinu, cijene su postale stabilnije, ali , kako kaže nije za očekivati, da će cijene  hrane pasti na razinu prije COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!