Borba za čisti zrak dio političke utakmice

23.02.2021.

15:12

Autor: Višnja Ružojčić/Davor Kustor/Potrošački kod/HRT

Mjerenje zraka u Brodu

Mjerenje zraka u Brodu

Foto: HTV / HRT

Deseci tisuća stanovnika europskih gradova umiru perano zbog onečišćenja zraka dušikovim dioksidom i sitnim česticama. Onečišćeni zrak konstantan je problem u Slavonskom Brodu. Velika potrošnja goriva, lokalni onečišćivači i loženje glavni su problem.

Na mjernim postajama vrijednost lebdećih čestica iznosi čak do 330 mikrograma, a u prosjeku ne bi ih smjelo biti više od 20 do 50, stoga je riječ o ekstremno visokom onečišćenju. Građani strahuju da će dugotrajna izloženost onečišćenju ostaviti trajne posljedice na zdravlje.

Problem su kućna ložišta i promet

- Dugotrajnija izloženost, što se polako sad već i dešava na našem području kroz protekle godine - može utjecati na povećani kardiovaskularni morbiditet i mortalitet. Kratkotrajna izloženost ne bi trebala stvoriti zdravstvene probleme, kaže ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije dr. Ante Cvitković.

- Ledeće čestice promjera pm 10 i 2,5 su zadnjih nekoliko dana povišene u odnosu na referentne vrijednosti, dakle ta vrijednost je išla do 300 mikrograma po kubnom metru. Dominantan izvor ili najčešći izvor su kućna ložišta te promet. Prema podacima kojima mi raspolažemo, rafinerija u susjednoj državi nije radila, dodaje Cvitković.

Rafinerija nije radila

To su potvrdili i iz Ministarstva gospodarstva, a stigla je i službena informacija iz Rafinerije nafte Brod: " Iz dostavljene dokumentacije koju smo zaprimili od strane Akcionarskog društva Rafinerija nafte Brod, razvidno je kako u studenom i prosincu 2020. nije bilo prerade sirove nafte, što znači da postrojenja primarne prerade nisu bila u pogonu. Također, ni tehnološka postrojenja sekundarne prerade Rafinerije nafte Brod nisu bila u režimu rada".

Na druge, lokalne izvore onečišćenja godinama upozoravaju i ekološke udruge. Čišćenje je potaknula i najnovija situacija. Ali na političkom polju. U gradu oporbeni HDZ gradonačelnika poziva da ubrza energetsku obnovu.

Međusobno prozivanje političara

- Grad Brod morao bi u dogovoru s resornim ministarstvom osigurati dodatna sufinanciranja energetske obnove privatnih objekata u Slavonskom Brodu. Na taj način bi potakli ne samo obnovu fasada i izmjenu vrsta grijanja na plin ili neko drugo ekološki prihvatljivije gorivo, nego i samo poboljšanje ekološke okoline, poručuje predsjednik GO HDZ-a Slavonski Brod Josip Samardžić.

Gradonačelnik Mirko Duspara uzvraća. Škole i vrtići energetski su obnovljeni, kao i javna rasvjeta, a sve kotlovnice plinoficirane. On pak proziva državu i za Brod traži veće subvencije: "Ne 40, koliko je bilo dosad. Nego da to bude 85, pa čak do 100 posto jer su to sredstva EU-a". Tvrdi kako Slavonski Brod kao najzagađeniji grad u Hrvatskoj na to ima pravo.

Hrvatska strana nije dovoljno učinila

Brođani se za pravo na čist zrak bore desetljećima. U nečemu su i uspjeli - dogovor o plinofikaciji rafinerije u susjednom Bosanskom Brodu realizira se. U tijeku je izgradnja transportnog cjevovoda ispod rijeke Save. Ali, upozorava Mladen Sudar iz Građanske inicijative za čist zrak, s hrvatske strane nije dovoljno učinjeno kako bi se unaprijedila kvaliteta zraka.

A najgore što se Brođanima može sada dogoditi jest to da uoči lokalnih izbora borba za čist zrak postane dio političke utakmice. I nakon toga ponovno padne u zaborav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!