Sućut Bozanića i Kutleše papi Franji u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.

31.12.2022.

Zadnja izmjena 20:26

Autor: HRT/A.V./Hina

Kardinal Bozanić i Benedikt XVI.

Kardinal Bozanić i Benedikt XVI.

Foto: FAH / PIXSELL

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić poručio je u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI. da je on, kao nasljednik sv. Petra, za svojega pontifikata pokazivao kako "ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem" postaje vrli Kristov namjesnik na zemlji.

- Iz srca i duše uzdiže nam se zahvalnost Bogu što su Katolička Crkva i njezini vjernici mogli na svojem zemaljskom putu imati za predragoga nam hodočasnika, suputnika i duhovnoga oca Josepha Ratzingera papu Benedikta XVI. On je kao nasljednik sv. Petra za svojega pontifikata pokazivao kako ponizni radnik u vinogradu Gospodnjem postaje vrli Kristov namjesnik na zemlji, navodi u okružnici kardinal Bozanić.


Ističe i da je papa emeritus Benedikt XVI. u godinama nakon umirovljenja Crkvu pratio duhovnim očinstvom kakvo povijest ne pamti.


Pozvao je i vjernike na uzdizanje njihovih molitava Bogu za dušu toga velikana vjere katoličke i čovjeka prema kojemu su društva i kulture diljem svijeta gajile veliko poštovanje.


Kardinal Bozanić u okružnici je odredio da se na današnjim misama zahvalnicama na području Zagrebačke nadbiskupije u molitvu vjernika uvrsti i zaziv za pokoj duše pape emeritusa Benedikta XVI.


Također je odredio da se to učini i na svim misnim slavljima 1. siječnja, na svetkovinu Svete Marije Bogorodice te da se u svim župama Zagrebačke nadbiskupije oglase crkvena zvona, u skladu s mjesnim običajima.


Papa emeritus Benedikt XVI. preminuo je danas u 9.34 u samostanu Mater Ecclesiae u Vatikanu.

Sućut predsjednika HBK papi Franji u povodu smrti pape emeritusa Benedikta XVI.


- Nakon što smo prije nekoliko dana prihvatili Vaš poticaj i molili za papu emeritusa Benedikta XVI. da ga Gospodin utješi i podupre u svjedočenju ljubavi prema Crkvi do kraja, jutros smo primili vijest da se vratio u Očev dom, napisao je nadbiskup Dražen Kutleša.

Dodao je da se sa zahvalnošću prisjećaju njegova učenja kojim je uvijek pozivao na življenje kršćanske nade i prepoznavanje Božjeg djelovanja u povijesti po osobi Isusa Krista te na življenje vjere ljubeći Gospodina, Crkvu i svakog čovjeka, stvorenog na Njegovu sliku.

Kutleša je podsjetio i da je papa Benedikt XVI. posjetio Hrvatsku u lipnju 2011., povodom Prvog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji te na njegove riječi ohrabrenja za mlade, za obitelji i za cijelo hrvatsko društvo. 

Papi Franji izrazio je najiskreniju sućut.

- U ime Hrvatske biskupske konferencije, zajedno sa svećenicima, redovnicima, redovnicama, vjernicima i svim ljudima dobre volje izražavam Vam najiskreniju sućut, dijeleći Vašu bol, ali u kršćanskoj nadi i s osjećajima zahvalnosti za život Benedikta XVI. On je svoj život posvetio Crkvi i naviještanju Evanđelja Gospodina našega Isusa Krista", napisao je nadbiskup Kutleša i dodao: "Molimo s cijelom Crkvom da ga milosrdni Gospodin primi kao svoga dobroga i vjernoga slugu i udijeli mu život vječni, poručio je.

Glas Koncila pokrenuo digitalnu knjigu sjećanja i zahvalnosti za Benedikta XVI.

Hrvatski katolički tjednik Glas Koncila pokrenuo je digitalnu knjigu sjećanja i zahvalnosti u spomen na preminuloga papu emeritusa Benedikta XVI, izvijestili su u subotu iz "Glasa Koncila".

Hrvatski vjernici na taj način imaju priliku oprostiti se od pape koji je posjetio Hrvatsku 2011. godine i s njom ostao povezan na brojne načine. Glas Koncila stoga prikuplja misli, sjećanja i fotografije na papu Josepha Ratzingera kao znak trajne zahvalnosti.

- Hrvatskom je narodu posebno na srcu sjećanje na pohod, no zasigurno brojni u srcu čuvaju posebnu uspomenu ili misao na papu emeritusa Benedikta XVI. Zato smo odlučili pokrenuti digitalnu knjigu sjećanja i zahvalnosti, rekao je glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić.

Svoja sjećanja svi mogu ostaviti na linku: https://tinyurl.com/knjigasjecanja, a neka od njih bit će objavljena u prvom siječanjskom tiskanom izdanju Glasa Koncila, stoji u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!