11:59 / 17.02.2021.

Autor: V.G./M.M./HRT

Božinović: Popuštanje mjera ovisi o epidemiološkoj slici i trendovima

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Ministar unutarnjih poslova te načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović komentirao je daljnje popuštanje mjera nakon 1. ožujka.

Istaknuo je kako je danas drugi dan novih mjera, te da treba vidjeti hoće li to utjecati na dnevnu epidemiološku sliku i trendove.

- Danas je 13 posto manje zaraženih, nego u srijedu prije tjedan dana. Ako se tako nastavi, to nam otvara mogućnost novih mjera, rekao je Božinović dodavši kako 17. veljače ne možemo znati kakva će biti epidemiološka situacija 28. veljače.

- Mi ćemo pred 1. ožujka biti u poziciji da promišljamo možemo li, što i kako popuštati, ovisno o aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Hrvatska je država koja ima najblaže restriktivne mjere u EU-u. Svi koji dođu u Hrvatsku ovih dana i vide život na našim ulicama u bilo koje doba dana, prva reakcija im je 'kod nas to ne možemo', prema tome mislim da postoji jedno razumijevanje da smo uspjeli spuštati brojke značajno uz relativno blage epidemiološke mjere, rekao je, dodavši da je naš pristup balans.

- Na prvom mjestu je zaštita života i zdravlja, ali i omogućavanje ekonomskih aktivnosti. U našem gospodarstvu je praktički sve otvoreno. istaknuo je.

Osvrnuo se i na stanje u Istarskoj županiji.

- Bilo je jučer izjava koje su kasnije pojasnili. Oni će uputiti zahtjev Nacionalnom stožer. Ne može niti jedan stožer odlučivati o tome kad će primjenjivati mjere popuštanja. Nije problem lokalna inicijativa, ali kad se najavljuju mjere dobro ih je iskomunicirati s Nacionalnim stožerom. To je jedini ispravan put, rekao je ministar Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!