Plenković: Apsolutno sam za reformu zdravstva

16:30 / 19.04.2021.

Autor: Nikolina Ćosić/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković danas je još jednom ponovio da će se, ako u Saboru bude održana rasprava o izglasavanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu, protiv toga boriti, ali je naglasio kako vjeruje da takav pokušaj oporbe neće proći.

Kako je javila Nikolina Ćosić u večerašnjem HTV-ovu Dnevniku, Plenković je rekao kako se teme koje se sada spominju o zdravstvu spominju već desecima godina unatrag, ali da HDZ-ova Vlada u posljednje četiri godine dokazuje kako pokušava riješiti probleme s kojima se zdravstvo sada susreće. Kao dokaz spominje činjenicu da u vrijeme epidemije zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije doživio svoj krah.

Donesena strategija za lokalne izbore

Tijekom poslijepodneva održane su sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a. Premijer i čelnik stranke Andrej Plenković rekao je kako je HDZ na prijedlog Predsjedništva na Središnjem odboru prihvatio program i strategiju za lokalne izbore.

- Utvrdili smo još jednom sve naše kandidatkinje i kandidate za županice, odnosno župane - prvi put u povijesti imamo tri kandidatkinje za županice - u Požeško-slavonskoj, Karlovačkoj i Istarskoj županiji - kao i kandidate u glavnim gradovima županija, rekao je Plenković nakon sjednice.


Novinari su ga pitali hoće li prijedlog reformi ministra zdravstva Vilija Beroša do sredine svibnja doći na Vladu.


- U smislu zakona? Ne. Zato što zakona ni nema, odgovorio je Plenković, poručujući kako je apsolutno za reformu zdravstva.


- Ja jesam za reformu koja se treba sastojati od svih elemenata koja treba staviti na stol, to nisu samo veća izdvajanja, nego treba vidjeti kako funkcioniraju zdravstvene ustanove, javna nabava i ostalo, rekao je Plenković.


Na pitanje kad procjenjuje da će doći taj reformski paket, odgovorio je:


- Kad bude gotov, ja sam ga spreman staviti kad god bude spreman. Dapače.

Smatra i kako je Vlada u ovoj godini pokazala koliko država može učiniti za zdravlje sugrađana i da ni u jednom trenutku nismo došli na rub kapaciteta zbog COVID-bolesnika, niti lijekova.


- Ministar Beroš se bavio svim temama 100 posto, a reforma zdravstva može uspjeti ako svi sudionici u sustavu zdravstva u tome participiraju, istaknuo je.


- Što se tiče rashodne strane zdravstva, tu prije svega treba vidjeti gdje i kako ti dugovi nastaju. To je ključ. To je ključno pitanje. Naravno da nastaju u zdravstvenim ustanovama. Reforma zdravstva može uspjeti ako baš svi sudionici u sustavu zdravstva u tome participiraju, sa željom da se to pitanje riješi, poručio je Plenković.


Poručio je kako o rekonstrukciji Vlade, o čemu su ga pitali novinari, ne razmišlja i da ta tema nije na stolu.

3,1 milijun doza cjeiva do 30. lipnja


Premijer je dodao i da su se proteklih tjedana intenzivno angažirali da Hrvatska dobije cjepiva Pfizer i da će do 30. lipnja osigurati sve skupa 3,1 milijun doza cjepiva.


- Željeli bismo da 50 do 55 posto populacije do 30 lipnja bude cijepljeno, država je osigurala te doze, malo tko će biti u poziciji da ne dobije cjepivo, rekao je.


Upitan hoće li napraviti konkretne korake u vezi nedavnih napada na socijalne radnike Plenković je rekao da su reagirali već prije tri godine kada se dogodilo ubojstvo u Đakovu, te od tada svi centri imaju fizičku i tehničku zaštitu.


- Zahvaljujući intervencijama zaštitara spriječene su i gore posljedice tih nekoliko napada iz proteklih tjedana koje najstrože osuđujemo. Socijalni radnici rade važan posao, a mi kao vlada i država osigurali smo im sigurnost na radnom mjestu, naglasio je.

O Mamiću i Superligi


Upitan o želji Zorana Mamića da kaznu za izvlačenje novca iz Dinama služi u BiH, Plenković je rekao da se slaže s priopćenjem Ministarstva pravosuđa, koje je ranije danas izvijestilo je kako još nisu zaprimili obavijest nadležnih tijela o Mamićevu zahtjevu za služenjem zatvorske kazne u BiH dodavši, među ostalim, da će nakon što zaprime odgovor nadležnog suda o konkretnom predmetu te ukoliko zaprimi svu potrebnu dokumentaciju, postupiti u skladu s međunarodnim pravom i sporazumom dviju država.


- Moj politički stav je sadržan u tom priopćenju. Što se tiče odnosa s BiH, čim Ministarstvo pravosuđa zaprimi bilo kakve informacije, onda će reagirati s postojećim bilateralnim ugovorima, kazao je Plenković.


- Slažem se s njihovim stavom, rekao je također, ne udovoljivši pozivima novinara da dodatno izloži svoj stav o tom pitanju.


Komentirajući sporove oko nogometne Superlige, rekao je da je jučer razgovarao s predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom, a danas s čelnicima HNS-a.


- Ne samo da su oni protiv, nego smo i mi protiv. Svakome od vas tko prati nogomet, jasno je da nijedan hrvatski klub po toj logici ne bi bio u tom ekskluzivnom društvu 20-ak ili koliko već klubova, rekao je Plenković. Smatra da bi takva ekskluzivna liga imala negativne reperkusije za sve one koji nisu u tome.


- Ljudi koji se bave više nogometom nego ja smatraju da je ozbiljan problem efekt takve lige najbogatijih klubova gdje će igrati najbogatiji igrači, i na same nacionalne saveze, kvalitetu nacionalnih liga, ustvrdio je.


- Mi smo tu apsolutno na tragu stava da je takvo nešto ni potrebno ni korisno ni dobro, dodao je premijer, istaknuvši kako je takvih inicijativa bilo i prije te da nisu zaživjele.


- Hoće li nešto od ovoga zaživjeti ne znam, ali smo sigurno za onaj sustav koji će omogućiti da nogomet bude dostupan svima i da Hrvatska ostvaruje na nogometnim natjecanjima zapažene rezultate, poručio je.

Božinović o Berošu: Naravno da ima moju podršku

Novinari su Plenkovića prilikom dolaska u HDZ pitali hoće li se na sjednicama raspravljati o budućnosti ministra zdravstva Vilija Beroša, na što je Plenković odgovorio "ne".


Potpredsjednika Vlade Davora Božinovića novinari su pitali misli li da Beroš dobro radi svoj posao i ima li njegovu podršku.


- Naravno da ima moju podršku, poručio je Božinović.

Plenković je danas rekao kako će parlamentarna većina braniti Beroša ako oporba u Hrvatskom saboru pokrene inicijativu za njegov opoziv zbog, kako navode, brojnih problema i propusta u zdravstvenom sustavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!