Božinović o kršenju protokola srpske diplomacije

18.07.2022.

14:29

Autor: T.D./HRT

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je, bez službene najave, planirao posjetiti Jasenovac i Pakrac. Za tu njegovu namjeru doznalo se neslužbenim kanalima, pa je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova zbog tog kršenja protokola - Srbiji, još u petak poslalo prosvjednu notu, a Vučiću je ulazak u našu zemlju - zabranjen. Cijelu situaciju komentirao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Rekao je da je činjenica da posjet osobe ranga predsjednika neke strane države ne može se organizirati i najaviti na način na koji je to učinjeno.

- Prije nekoliko dana je srpska strana najavila dolazak potpredsjednice Vlade i ministrice energetike u Hrvatsku. Najavili su to onako kako se to treba najaviti. U toj noti su svi elementi koji trebaju biti - tko dolazi, tko dolazi u pratnji, tražila se policijska pratnja od granice, vrijeme prelaska granice, osobe koje su u delegaciji i to se tako radi.

Božinović je istaknuo da srpska diplomacija ima dugu tradiciju da ne bi znala za ovakav način kako se najavljuje posjet i to neformalno.

- Mi to ne doznajemo službenim putem, osobe koja je više rangirana od potpredsjednice Vlade, to tako ne ide. Dajem samo elemente da možete zaključiti. S jedne strane - dvije stranice note o dolasku potpredsjednice Vlade, a s druge strane o dolasku predsjednika Republike - ništa, naglasio je Božinović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!