Božinović: Uhićen osumnjičeni za požar automobila na Cresu

13.04.2023.

Zadnja izmjena 14:23

Autor: HRT/A.S.

Davor Božinović

Davor Božinović

Foto: HTV / HRT

Nakon sjednice Vlade ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je sigurnost u zemlji te je potvrdio da je uhićena jedna osoba za koju se sumnja da je podmetnuo požare na vozilima na Cresu. Također je komentirao i Zakon o prekršajima javnog reda i mira. 

Na pitanje o Zakonu o prekršajima javnog reda i mira, ono pitanje koje je uvijek sporno, a tiče se spornih simbola i uzvika, Božinović je rekao da se tu u stvari ništa ne mijenja. 

- Kada govorimo ne samo o članku 5. nego o materijalnim odredbama cjelokupnog Zakona, tu se zapravo ništa ne mijenja. Dakle, svi oni opisi, prekršaja koji su postojali, odnosno postoje dan danas će postojati nakon što Sabor prihvati izmjene ovog Zakona, rekao je Božinović.

Ističe da su svjesni da visina kazni ne odgovara svrsi sankcioniranja, koja se odvraćanje počinitelja od prekršaja. 

''Zakon treba izmijeniti''

- Međutim, s druge strane smo također svjesni da Zakon treba izmijeniti, praktički treba ga napisati kao novi Zakon o prekršajima javnog reda i mira u svim segmentima jer on je prilično zastario, dodao je.

Ističe da je ovo važan Zakon, ali da ne žele brzati. 

- S druge strane, mislim da je svima jasno da ove kazne mogu povući kontraefekt. Zato se ide u ove izmjene, one su usklađene i sa sličnim prekršajima iz drugih zakona koji reguliraju sličnu materiju. Tako da mislim da će zastupnici u Saboru prihvatiti ovaj Zakon, kazao je.

Paleži automobila


Na pitanje ima li nekih novih informacija o slučajevima paleža automobila koji su se dogodili jučer na Cresu i jutros u Solinu, Božinović kaže da je u Cresu policija sinoć uhitila počinitelja. 

- Kada govorimo o Cresu zato nije dobro brzati sa zaključcima jer treba neko vrijeme da se nešto utvrdi. Mislim da je policija u oba ta slučaja pokazala da to vrijeme koje njoj treba da utvrdi nije nešto što je predugačko. Jedan slučaj se riješio u 48 sati, a drugi u 24 sata, rekao je. 

Ističe da hrvatski građani mogu biti sigurni. 

- Hrvatska je sigurna država, ali apsolutne sigurnosti nema. Međutim, ono što je sigurno je da policija radi svoj posao i da mora osvijestiti razvoj događaja, zaključio je Božinović. 

- U slučaju sutkinje policija ne može reći koji je motiv podmetanja požara niti da je to napad na službenu osobu, iako je ona de facto službena osoba, kao i policajci, kazao je Božinović.

- Nema apsolutne sigurnosti, ali ono što je činjenica jest a to se vidi iz ovih slučajeva da građani mogu biti sigurni da je Hrvatska sigurna država i da policija radi svoj posao, ustvrdio je. 

Nije izostala reakcija institucija

Opovrgnuo je navode iz priopćenja Vrhovnog suda u kojemu se kaže da su izostale reakcije institucija na podmetanje požara na auto osječke sutkinje.

- Reakcija nije izostala. Predsjednik Vlade to je osudio odmah prvi dan nakon Uskrsa, ministar Malenica također je dao priopćenje u kojem je to osudio, a u moje su ime najbolje djelovali policijski službenici koji su riješili slučaj, rekao je.

- Kada govorimo o trećoj grani vlasti, oni bi vrlo dobro trebali znati i znaju da se stvar ne može riješiti dok kažeš keks, dodao je.

Krijumčarenje kokaina 

Upitan o USKOK-ovom priopćenju u kojemu se navodi da je podignuta optužnica protiv Petra Ćosića zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike, kazao je kako je policija uvijek ta koja odradi dobar dio posla i dodao da se radilo o ozbiljnoj kriminalnoj organizaciji. 

- U zadnjih pet godina hrvatska policija razbila je 150 zločinačkih udruženja koja se bave raznim teškim oblicima kriminaliteta - od droga, oružja, ubojstava - i potrebni su mjeseci rada da bi se uopće došlo u situaciju da policija djeluje, naravno u koordinaciji s USKOK-om, ustvrdio je.

Podsjetio je na jednu od najbrže rastućih kriminalnih mreža, krijumčarenje migranata, što je postalo kriminalni biznis koji zarađuje novac na razini krijumčarenja droge. Poručio je da se o tome treba govoriti te da policija aktivno i efikasno radi na tome svakodnevno. 

Komentirao je prijetnje 

- Dok god si na ovom poslu, to je nešto s čime računaš, kazao je ministar upitan o o prijetnjama za koje je premijer Andrej Plenković u Saboru rekao da dolaze sa svih strana, uključujući interesne skupine, opoziciju i medije.

- Ne volim govoriti o medijima, ali recimo da je čak i predsjednik Vrhovnog suda podlegao tome i na neki način prozvao i ministra Malenicu i mene osobno, spomenuo je Božinović.

Napomenuo je kako je priča u medijima trajala dan-dva prije nego što je predsjednik Vrhovnog izašao s tim u javnost. 

Možda je bio potaknut time, ne znam, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!