Brnjac: Uz kontrole, pridržavanje mjera i cijepljenje sezona i dalje može biti dobra

16.07.2021.

13:34

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Turista je trenutno u Hrvatskoj 730 tisuća, čime je srpanj do sada dosegao 75 posto turističkog prometa iz srpnja 2019., a uz redovne kontrole događanja, odgovorno ponašanje, cijepljenje i pridržavanje svih mjera možemo i dalje imati dobru sezonu, izjavila je danas ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.


Odgovarajući na pitanja novinara znači li to što je Hrvatska sa zelenog prešla na narančasto na ECDC "korona karti" da će sezona možda završiti i ranije nego lani, ministrica je uoči sjednice Vlade rekla da je učinjeno sve kako se to ne bi dogodilo.

-Promet u srpnju pokazuje da nam je sezona krenula izuzetno dobro, napravili smo sve predradnje i po županijama u obilascima i apelirali da se svi pridržavaju mjera i da se kontroliraju događanja. Izuzetno mi je žao da smo sada narančasti, što možemo shvatiti i kao dobru opomenu, ali vjeruem da uz jače kontrole i pridržavanje mjera možemo to preokrenuti da opet budemo zeleni, dodala je Brnjac.

Naglasila je da nije ni za kakve zabrane, ali da treba uvesti jače kontrole po lokalnim sredinama, i da to trebaju učiniti oni sami jer i bolje znaju što se događa na njihovom području, dok je na pitanje novinara ima li već danas nekog negativnog efekta od tog što smo "narančasti" i jesu li neke zemlje već odredile neka ograničenja za svoje građane ako idu u Hrvatsku, odgovorila da nisu.

- Još jednom apeliram da se ljudi cijepe, budu odgovorni, ne samo zbog sezone, nego i zbog nas samih i zdravlja naših bližnjih, a moramo razmišljati i za jesen, da nam djeca idu u školu i da kontinent nastavi raditi bez ograničenja, poručila je ministrica.

Ponovila je i da cijelo vrijeme razgovaraju i o izmjenama na ECDC karti, da se Hrvatska gleda po županijama a ne da cijela obala bude jedna zona, za što se pisalo i ministrima unutarnjih poslova u EU, ali je i upozorila da "ako brojke rastu, ni izmjene na toj karti neće biti dobro za dolaske turista".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!