07:00 / 20.01.2022.

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Brođanin zbog posla odselio u Liechtenstein: Ako Vladina mjera bude dobra, uzet ću novce i vratit se

Brođanin Bojan razmišlja o povratku u Hrvatsku

Brođanin Bojan razmišlja o povratku u Hrvatsku

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Slavonskom Brodu posve drukčija slika. Negativne demografske trendove pokušavaju poticajnim mjerama preokrenuti već godinama. Da proces teče sporo, pokazali su i rezultati popisa stanovnika. U gradu ih je čak devet tisuća manje.

Prije godinu dana Brođanin Bojan volontirao je u Crvenom križu i tražio posao. Danas nam se javio iz sunčanog Liechtensteina.

- Nalazim se u nagrađivanom obiteljskom hotelu gdje radim kao kuhar. Radim s vrhunskim kolegama koji me cijene, gazdom koji me poštuje. Imam normalno radno vrijeme. I imam puno bolje životne i radne uvjete nego u Hrvatskoj, kaže Bojan Kljajić.

No zbog obitelji i prijatelja vratio bi se. I u domovini pokrenuo vlastiti posao.

- I ako se stvarno pokaže Vladina mjera kao dobra naravno da ću razmisliti dobro i uzet ću te novce, kaže Kljajić.

Poticajne novčane iznose za povratnike Vlada je najavila krajem prošle godine. Nova je počela s dramatičnim podacima popisa stanovništva. Slavonski je Brod izgubio više od devet tisuća stanovnika.

- Očekivali smo, ali ne ovakav ipak pad broja stanovnika. Ovo je trend koji ne trahe zadnjih 10 godina, nego 30 i puno više, kaže Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Set demografskih mjera kojima mladim obiteljima pomažu kupiti ili izgraditi dom ublažio je, kaže, iseljavanje.

- Nažalost sve to ne može uroditi plodom ako nema i gospodarske sigurnosti za koju je ipak zadužena Republika Hrvatska, kaže Duspara.

Zašto im vršnjaci odlaze, pitali smo one koji su još tu. Neki studiraju, neki već rade.

- Zato što možda zbog korupcije dolazi do nekog pogodovanja, onda mladi ne mogu dobiti posao na način na koji bi možda inače trebali dobiti pa se zato iseljavaju. Tako da jedno vuče drugo, kaže Tomislav.

- Vjerojatno zato što ne mogu naći posao, a i žele promijeniti sredinu malo, kaže Igor.

- Razmišljao sam možda da idem van, ali vjerojatno ću ostati ovdje. Ne znam, kaže Sven.

U odluci će mu pomoći uvjeti života i pronalazak posla. Brucoš je, što znači da mu Hrvatska i oni koji je vode, stignu ostvariti san.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!