Brojne teme na aktualcu, Plenković podnio izvješće o aktivnostima u Europskom vijeću

19.01.2022.

17:56

Autor: Tatjana Munižaba/Šime Vičević/HRT/IMS

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Nakon jednomjesečne stanke počelo je proljetno zasjedanje Hrvatskog sabora. Na aktualnom prijepodnevu raspravljalo se o mnogim temama - od poskupljenja energenata i namirnica, popisu stanovništva, obnovi nakon potresa do iskorištavanja novca iz Fonda solidarnosti. Za postavljanje pitanja predsjedniku Vlade i ministrima prijavilo se 39 zastupnika.

Uz taktove himne, saborski zastupnici vratili su se u saborske klupe. Gotovo 5 sati nizala su se pitanja za premijera i ministre. Među temama i novac iz Fonda solidarnosti za obnovu nakon potresa.

- Govorili ste o tome kako to neće biti ni izbliza dovoljno, kako će to biti sve potrošeno, 13 mjeseci kasnije to se, nažalost, napominjem - nažalost nije dogodilo, komentirao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- Nisu rokovi sveto pismo, bitno je objasniti Komisiji okolnosti, jedan potres, drugi potres, COVID i činjenica da se krenulo uz njihovu privolu u konstrukcijsku obnovu i mislim da ćemo našu argumentaciju dobro objasniti i iskoristiti sredstva, odgovorio mu je premijer. 

- U svaku od onih nekoliko 10-taka tisuća zgrada koja su stradale u potresu stavite jednog Frku-Petešića, i u tom slučaju za obnovu neće biti frke, poručio mu je Grbin.

Premijerov odgovor šefu SDP-a nije trebalo dugo čekati.

- Sitničav, bezvezan, nebitan, zlonamjeran, gori od Bernardića, što nije lako - rekao je Plenković Grbinu.

Premijer je najavio da će Vlada sastaviti paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata - i to nakon još jednog pitanja iz redova SDP-a, iz kojih je postavljeno i ono o nabavi borbenih zrakoplova, gdje je zaiskrilo između Siniše Hajdaša Dončića (Klub zastupnika SDP-a) i premijera Plenkovića.

Iskrilo je i iz redova Mosta.

- Kako vam se sviđa mijenjanje šešira Vašeg najdražeg koalicijskog partnera Pupovca od proslave do proslave? Da vam to smeta, sigurno biste tu koaliciju odavno raskinuli! - ustvrdila je Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta).

- Vi kao glavna ljubiteljica Milanovića šutite, kao i gospodin Bulj, kad se Milanović ljubi, bratimi, grli, hvali, partneruje s Dodikom - odgovorio joj je Plenković.

Sloge nije bilo ni kada je riječ o tvrdnjama o demontaži državnih institucija.

Marija Selak Raspudić konstatirala je da je "premijer nervozan". "Mislim da je to zato što je gladan", dodala je.

- Tako da ćemo vam mi iz Mosta rado kupiti 10 deka parizera da prestanete misliti o salami, poručila je i za to zaradila opomenu predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kazala je predsjedniku Vlade kako je Vlada svojim propisima dozvolila da zaposlenici HNB-a, ujedno i direktori HNB-a, trguju dionicama i obveznicama onih banaka koje reguliraju i superviziraju. Premijer joj je poručio da to nema nikakve veze s HDZ-om.

- Je li reputacijska šteta HNB-u, putem eventualno nekih poteza ili propusta vodstva, trebala možda dovesti u pitanje hrvatsko članstvo u euro područje, ja ću pustiti vama da vi to analizirate, odgovorio joj je Plenković.

- Moram reći - zbilja bi se bilo lijepo odmoriti ovako u vašoj glavi na par dana i misliti kako je u ovoj državi zapravo sve super i ide odlično, a građani zapravo sve to na krivi način vide, odgovorila je Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok).

- Ne prebacujemo odgovornost, zastupnice Benčić, na nekog drugog. Naprotiv. Jesmo li možda utekli od COVID-a, Agrokora, potresa? Nismo. Od ničeg nismo utekli, odgovorio joj je Plenković.

Čelnik Domovinskog pokreta katastrofalnim smatra pad broja stanovništva.

- Hoćete li hitno raspustiti aktualnu vladu i okupiti sve političke snage u zemlji, ali i stručne i znanstvene koje mogu pridonijeti rješavanju ovakvih pogubnih tendencija? - pitao je Ivan Penava.

- Da ja pokušam dešifrirati ovo što vi kažete, je li vi to kao 10-godišnji HDZ-ovac nudite nama koaliciju? Ja jedino to tako mogu pročitati, odgovorio mu je Plenković.

Marina Opačak Bilić (Klub zastupnika Socijaldemokrati) konstatirala je kako kroz mjeru "Biram Hrvatsku" Vlada planira uložiti gotovo milijardu kuna u povratak 4 tisuće ljudi. Dodala je kako je nejasno na kojoj osnovi temelji poticajne modele.

- Sreo sam ljude druge i treće generacije kojoj ne trebaju nekakvi poticaji, nego postoji želja i ljubav - odgovorio joj je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

U redovima HDZ-a zabrinutost zbog srbijanskog zakona koji prisvaja dubrovačku književnost.

- Ovim zakonom je pokazano da u glavama aktualne srbijanske vlasti još uvijek stanuje imperijalistička, velikosrpska politika prisvajanja tuđega, ustvrdio je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek poručila je kako će, naravno, iskoristiti sve što im stoji na raspolaganju da zatraže da se ovakve neprihvatljive odredbe uklone iz zakona.

Aktualnim prijepodnevom počela je nova saborska sjednica - na dnevnom redu više je od 160 točaka.

Pogledajte sažetak aktualnog prijepodneva u Saboru koji je pripremio Šime Vičević:

Nakon aktualnog prijepodneva, premijer Plenković zastupnicima je podnio godišnje izvješće o sastancima Europskog vijeća. 

Uzme li se u obzir da uskoro obilježavamo drugu godišnjicu pandemije kojoj se još ne nazire kraj, ne treba previše mudrosti i razmišljanja za dokučiti što je bila glavna tema na svim sastancima Europskog vijeća u 2021. godini.

Uz galopirajući koronavirus, hrvatski građani strahuju i od rasta cijena električne energije i plina. 

Podnoseći izvješće, premijer je po prvi put rekao i koje će konkretne poteze povući Vlada ako dođe do poskupljenja energenata.

Riječ je o tri poteza: prvo - povećat će se naknada od 1200 kuna koju prima oko 64 tisuće trenutačno najugroženijih građana RH. Kao drugi potez naveo je da će i HEP morati snositi dio troškova poskupljenja. I treće, Vlada će intervenirati u PDV na struju i plin.

No ako je suditi po oporbenim reakcijama, njih je od toga više zanimala tema u Bruxellesu koju je Andrej Plenković predstavio pod "ostalo", zbog čega je Nikola Grmoja na kraju morao napustiti sjednicu s koje je udaljen, a na kojoj zapravo nije ni trebao biti jer je sam najavio da će samoinicijativno do sutra ostati u samoizolaciji. 

Prvi radni dan u ovoj godini Hrvatski sabor završit će s još jednim klubom zastupnika više, sad ih je već 16, a Domovinski pokret s jednom zastupnicom manje. Otišla im je i Ružica Vukovac koja se udružila s Miroslavom Škorom i Milanom Vrkljanom i osnovala novi klub - Za pravednu Hrvatsku. Škorina sestra, također zastupnica, Vesna Vučemilović nije ovaj put slijedila brata. Ostaje, kaže, u Hrvatski suverenistima.

O aktualnim temama u Hrvatskoj i Saboru za Dnevnik HTV-a govorio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!