12:06 / 19.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HRT / HTV

Vlada će sastaviti paket mjera za smanjenje udara rasta cijena energenata na građane nastave li cijene rasti, najavio je premijer Andrej Plenković tijekom aktualnog saborskog prijepodneva.


Premijer Andrej Plenković najavio je u u saborskom aktualnom prijepodnevu kako bi država ponovno mogla limitirati cijene goriva ako budu rasle i idući tjedan.

- Ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma, odgovorio je premijer Miri Bulju (Most) koji je istaknuo kako Hrvatska trenutačno ima najskuplje gorivo, da kod nas cijena goriva raste, dok pada cijena barela nafte. Premijer je napomenuo da je, kad je riječ o cijeni goriva, Vlada prije tri mjeseca limitirala cijene na 11,10 i 11 kuna te držala tu cijenu dva mjeseca, čime je izbjegnut udar na građane.

Nakon toga smo prepustili stvari tržištu, primijetili smo da su današnje cijene benzina više, ukoliko imamo procjenu da će cijena idućeg tjedna rasti, mi ćemo opet limitirati sva goriva, osim premiuma, kazao je Plenković.

U slučaju povećanja cijena osim limitiranja cijena goriva, podići ćemo i naknade za socijalno ugrožena kućanstva, a kod cijene struje i plina osloniti se na HEP koji može preuzeti dio na svoja leđa i smanjiti udar na građane, najavio je Plenković odgovarajući Mireli Ahmetović (SDP) na upit što misli poduzeti po pitanju rasta cijena.

Kao treći element Plenković je naveo PDV-a koji na struju iznosi 13%, a na plin 25%. Pojasnio je da je rast cijena energenata uzrokovan poremećajem u opskbi, COVID-om i velikom potražnjom.

- Kućanstva u Hrvatskoj nisu vidjela još rast cijena struje niti će ih doživjeti do 1. travnja, a ista je stvar i s cijenom plina, kazao je.

- O čemu vi pričate? Mislite da će građani jesti struju i plin? Bez obzira rasla cijena struje i plina, građani će plaćati rast osnovnih namirnica, za vas to nije btno jer vi za to imate, uzvratila je Ahmetović nezadovoljna odgovorom. Poručila je Plenkoviću da razmisli o svom ponašanju ocijenivši da mu dionice padaju.

- Čini se da je moja usporedba sa Sanaderom nije baš takva utopija, ustvrdila je Ahmetović.

Peđu Grbina (SDP) zanimalo je koliko će novca Hrvatska uspjeti potrošiti od ukupno 5 milijardi kuna iz Fonda solidarnosti i može li se rok produljiti.

- Rok je u uredbi 18 mjeseci, ali nisu rokovi sveto pismo, potrebno je Komisiji objasniti okolnosti i mislim da ćemo našu argumentaciju dobro objasniti i iskoristiti sredstva, odgovorio je Plenković.

Kako bi se ubrzala obnova, predložio je Grbin, stavite u svaku zgradu jednog Zvonimira Frku Petešića. U tom slučaju neće biti frke, rekao je Grbin i dodao kako očekuje da premijer osobno preuzme odgovornost ako se rok ne produlji.

Marijana Puljak (Centar) izjavila je kako je premijera htjela pitati razna pitanja, no odustala je od toga, jer je afera previše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!