Podijeljeni brzi testovi, od sljedećeg tjedna kreće samotestiranje učenika

11.02.2022.

19:07

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Podjela testova

Podjela testova

Foto: Dnevnik / HRT

Od sljedećeg tjedna trebalo bi početi i samotestiranje učenika osnovnih i srednjih škola. Brzi antigenski testovi su u većini škola podijeljeni i sve je spremno za početak kraja brojnim samoizolacijama učenika. Na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo objavljene su i video upute samotestiranja.


Prvi brzi antigenski testovi podijeljeni su učenicima u većini škola. U prvoj fazi samotestiranja svaki je učenik dobio dva testa.

- Mi smo roditeljima dali mogućnost da podijelimo testove djeci ili da oni sami u određeno vrijeme preuzmu testove u školi. Većina njih se odlučila da testove podijelimo učenicima, uključujući razrednu i predmetnu nastavu, rekla je Marija Lukman Šprajc, ravnateljica OŠ dr. Vinka Žganca, Vratišinec.

Testove su preuzeli i učenici nekih srednjih škola.

- Ja mislim da je ovo odlično, pogotovo za nas jer mi idemo u bolnicu, ipak smo u dodiru s tim pacijentima i provjera je naravno bitna prije, kaže Tijana, učenica, Medicinska škola, Osijek.

Škole su poslale upute roditeljima. Uz upute, dobili su obrazac, koji trebaju potpisati oni koji ne žele testirati djecu.

- To vam se kreće od 1 do 2 posto. U svakoj školi ima svega par roditelja koji nisu uzeli testove, koji to ne žele, ovi ostali su uzeli, kaže Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola.

Videoupute za samotestiranje dostupne su na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Rezultate testiranja roditelji će javljati razrednicima.

- Dostavljaju informaciju o tome je li učenik pozitivan ili negativan i na osnovu toga dalje provodimo postupanje, eventualno drugo testiranje cijelog razrednog odijeljenja, kaže Vladimir Grudenić, ravnatelj OŠ Mače, Mače.

Testove su jutros preuzeli i ravnatelji istarskih i zagrebačkih škola.

- Mi smo danas preuzeli 1088 testova. U ponedjeljak će djeca preuzimati testove, a prvo samotestiranje bi trebali napraviti u utorak prije nastave, kaže Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I.gimnazije, Zagreb.

Rezultati samotestiranja u većini škola bit će poznati u ponedjeljak. A krajnji je cilj - ukidanje samoizolacije za učenike.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!