Rasprava Hajdaša Dončića i Borića prije sjednice Sabora

15.09.2022.

11:52

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Burno prije sjednice Sabora

Burno prije sjednice Sabora

Foto: HTV / HRT

Mi smo već prvi dan nakon izbora znali da imamo većinu. Predsjednik Vlade je pozvao sve one koji žele podržavati politiku ove Vlade neka to i učine. I bez prelaska kolege Hrvoja Zekanovića imamo stabilnu većinu. Njegovo pristupanje većini je njegova osobna odluka, rekao je u emisiji Studio 4, Josip Borić, potpredsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Kluba zastupnika SDP-a, istaknuo je kako su se Narodna stranka-Reformisti odlučili napustiti brod koji tone i priključili su se oporbi. 

- Na pitanje kako će to biti u budućnosti i o kakvim će se formatima razgovarati, prerano je reći, naglašava te dodaje da što se tiče Zekanovića, oporba i nije nikada smatrala da joj on pripada.

Kako kaže, oduvijek su znali da ima „figu u džepu” i da će kad tad podržati vladajuće.

- Budućnost će pokazati da će to njemu biti honorirano vjerojatno na sljedećim izborima kao dio zajedničke liste ili koalicije s HDZ-om. To je na njima jer svatko odlučuje o svom političkom putu i sretno im bilo, Kazao je Hajdaš Dončić.

77 nasuprot 75 je omjer snaga s kojima sjednica Sabora kreće.

Na pitanje zašto HDZ ne želi raspravu o Ini u Hrvatskom saboru Borić je rekao kako je ova priča najbolje opisana u rečenici predsjednika Uprave Ine u kojoj govori da ne želi politizaciju u slučaju Ine, da se radi o čistom kriminalnom djelu njihovog zaposlenika koji je hakirao sustav i da je to njihova sramota.

- Pokušaj da se politizira ovaj slučaj i da se pokuša svaliti kolektivna krivnja na HDZ zato što je netko član HDZ-a je neprihvatljivo. To je ono čemu oporba često pribjegava. Kada se njima desi neki slučaj, onda nema kolektivne krivnje, govori Borić i dodaje kako je HDZ jasno iskomunicirao cijelu priču i ta je priča završila pravosudnim procesom.

Naglasio je kako se sada treba vidjeti što s Inom.

- Očekivali smo da će oporba to iskoristiti. Imali su sastanak na kojemu su donijeli određene zaključke koji su služili za obračun i slanje paketa mržnje prema HDZ-u, a to je bila uvertira prosvjeda koji se dogodio u subotu gdje su oporbene stranke pozivale svoje članove da se priključe. Sve to je trebalo danas kulminirati aktualnim satom no sve je završilo drugačije, istaknuo je Borić i dodao kako se danas započinje 12. sjednica na primjeren način.

Dodaje da što se tiče Ine, Vlada ima alate i mogućnosti kojima može osigurati sigurnu opskrbu plinom i energentima.

Hajdaš Dončić smatra kako se o Ini mora raspravljati jer su INA i HEP jedni od postulata hrvatskog energetskog suverenizma.

- Ina kao i većina hrvatskih javnih kompanija i institucija su hrvatsko javno dobro, ali u njima kadrovira i upravlja HDZ. Kada se klupko počne odmotavati dolazi se i do toga da je bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić direktno utjecao na to da se rafinerija u Sisku zatvori. Sve to je politička odgovornost Andreja Plenkovića zato što je on zaslužan ili ne za sve predsjednike uprava, članove nadzornih odbora i vijeće, stoga što ih on postavlja, naglašava Hajdaš Dončić.

Kako kaže, najveća je tragedija u Hrvatskoj to što su institucije okupirane članovima HDZ-a. Smatra da to nije dobro.

Osvrnuo se na sjednicu oporbe koja je bila sukladna poslovniku, a SDP nije imao nikakve veze s prosvjedom u subotu.

Borić je rekao kako je Hajdaš Dončić bio ministar koji je htio prodati kičmu Hrvatskog prometa i gospodarstva, a to su autoceste. Kako kaže savjeti takvih ljudi HDZ-u nisu potrebni, a posebno ne savjeti SDP-a koji ni između sebe ne može naći načine funkcioniranja, a kamo li da pomognu građanima Hrvatske.

- Mi se sigurno nećemo spustiti na razinu oporbe, a to je razina uvreda i slanje paketa mržnje prema svim članovima HDZ-a.

Hajdaš Dončić je replicirao i rekao da kada osoba nema argumente priča „nebuloze”.

- Nisam primijetio da itko u SDP-u ima paket mržnje prema HDZ-u, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!