Sve ide po planu - Pelješki most otvara se 26. srpnja

01.07.2022.

14:19

Autor: Mateja Delija/Dnevnik/HRT/IMS

Pelješki most

Pelješki most

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Približava se 26. srpnja, dan najavljenog otvaranja Pelješkog mosta i najvećeg dijela pristupnih cesta. 


Obilazak mjesta gdje će za nekoliko tjedana napokon u promet biti pušten dugoočekivani most.

- Sve ide dobro, po planu i programu, rekao je minista prometa Oleg Butković i dodao da vrućine doduše otežavaju poslove, ali 18. srpnja trebala bi biti izdana uporabna dozvola za pristupne ceste (za most je već izdana), te bi most s dijelom pristupnih cesta trebao biti otvoren 26. srpnja, kako je i planirano. Ministar je to izjavio nakon koordinacijskog sastanka projekta "Cestovna povezanost južne Dalmacije" i obilaska mosta.


- Projekt svih projekata - Pelješki most, 26. srpnja bit će otvoren na radost svih ljudi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i svih onih koji će doći u Hrvatsku, rekao je Butković.

Nije otkrio detalje programa otvaranja, no rekao je kako je bitno da to bude događaj "otvoren za sve ljude" koji će moći doći i prošetati mostom i "biti dio tog velikog događaja", a sama ceremonija otvaranja bit će protokolarna.

Do otvorenja preostaje još obaviti tehnički pregled na dijelu pristupnih cesta.

- Mogu već reći da je tehnički pregled zapravo već počeo, s obzirom da je ovaj projekt sav rađen BIM metodologijom i sva dokumentacija je na platformi koju ministarstvo prostornog uređenja i graditeljstva već pregledava, rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

Vozači koji češće prometuju Jadranskom magistralom, na čvoru Duboka danas su mogli primijetiti kako više nema prometne regulacije semaforima. Jedan je dio pušten u promet, osim onog prema mostu.

- Pokušavamo da D8 bude bez ikakvih zastoja sad u punoj sezoni, kazao je Škorić. 

Most Pelješac trebao bi Hrvatskoj donijeti mnogo ekonomskih i gospodarskih dobrobiti.

- Mislim da smo i dobro napravili u smislu samog ugovaranja i koliko bi ta cijena danas, recimo da se radi ugovaranje iznosila, rekao je Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija.


Nakon otvorenja mosta i dijela pristupnih cesta, gužve s graničnih prijelaza ovog ljeta očekuju se u Stonu jer će četvrta faza biti gotova potkraj godine.

- Svi smo oko toga suglasni da je to najmanja žrtva koju možemo dati za ovakav napredak za dubrovačko - neretvansku županiju i za cijelu Hrvatsku, rekao je Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan.

Još se radi na planu programa svečanosti samog otvorenja. Protokolarna svečanost planira se, kako je ministar najavio, u večernjim satima.

- Nama je bitno taj dan da bude otvoreno za sve ljude, da naravno svi od samog jutra mogu doći ovdje, prošetati mostom, biti dio tog velikog događaja, kazao je Butković.

A do velikog događaja dijeli nas još samo 25 dana, nakon čega će hrvatski jug biti znatno bliže ostatku zemlje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!