Čarobno otočje očekuje dobru posezonu

23.08.2021.

20:00

Autor: Petar Mikuličin/Dnevnik/HRT

Pogled na Kornate

Pogled na Kornate

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Kornati su i ove sezone mamac za turiste, posebno nautičare. Nacionalni park Kornati, koji je nedavno proslavio 41. rođendan, ima i dodatan razlog za slavlje jer je sezona zasad i uspješnija od rekordne 2019.

Kornati - čarobno otočje koje nikoga ne ostavlja ravnodušnim pa tako i Moniju, turistkinju iz Italije.

- Prvi sam put ovdje bila prije 30 godina i sad sam se nakon toliko godina vratila. Kornati su mi ostali u srcu. Oni su vječno lijepi - kaže.

Ovoga je ljeta hit Levrnaka. Otok koji čuva tajnu kraljevske ljubavi!

- Riječ je o britanskom kralju Edvardu osmom koji je tu boravio '36. godine, u toj svojoj turbulentnoj godini vladanja, kad je i abdicirao. Možda je čak odluku o abdiciranju zbog ljubavi donio upravo na ovom otoku koji je on posjećivao nekoliko godina - govori Marko Turčinov, voditelj službe za turizam NP-a Kornati.

Svakodnevna slika Levrnake izletnički su brodovi koji iskrcaju i po 600 posjetitelja dnevno. Cilj je plaža Lojena.

- U odnosu na 2019. godinu smo čak nekih 6 posto bolji u broju posjetitelja - zadovoljan je Marko Turčinov.

Otoci su, a pogotovo kornatski, idealna oaza za bijeg od pandemije i gradskih gužvi. Prepoznaju to i turisti. Vrlo je mirno, kažu i idealno mjesto za odmor.

- Gostima se sviđa jer nema signala - kaže Ana, hostesa na brodu.

Restoran u Levrnaki, otvoren još osamdesetih godina prošloga stoljeća, radi kao nikad!

- Ova godina je sigurno puno bolja nego lani. Uglavnom su to dobri potrošači - kaže Danijel Ježina, vlasnik konobe.

Mir, hlad i pozicija kao stvorena za uživanje u ljetnom maestralu omiljena su nautičarska baza Austrijancima. Zadovoljni su i hranom i ljudima.

Priča o kraju sezone nakon Velike Gospe ni na Kornatima više ne drži vodu. Ne pokvari li se epidemiološka slika, biserne perle u ogrlici hrvatskih otoka mogle bi privlačiti goste još duboko u posezonu!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!