Cijepljenje prioritetnih skupina radnika

22.04.2021.

19:31

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

U trećoj fazi cijepljenja prvo su na redu prioritetne skupine. Jedna od njih su i prosvjetni djelatnici kod kojih zanimanje za cijepljenje, nakon prvih poražavajućih podataka, ipak raste. Sutra se masovno počinju cijepiti i turistički djelatnici, a sindikati traže da među prioritetima budu i radnici koji su svakodnevno u kontaktu s ljudima, primjerice oni u trgovini i prometu.


Nakon zdravstvenih djelatnika, starijih osoba i kroničnih bolesnika, na red za cijepljenje došli su i prosvjetari. Prva grupa - 400-tinjak osoba iz 15 zagrebačkih vrtića i škola.

Priličnu buru izazvala je anketa prema kojoj se tek svaki treći prosvjetni djelatnik spreman cijepiti. Ministar ističe da stvarnost ipak nije tako crna. Dio njih se već cijepio, dio je virus prebolio, a i zanimanje za cijepljenje ipak se posljednjih dana povećalo.

- 60 posto kad bi bilo procijepljenosti u obrazovnom sustavu, bilo bi zadovoljavajuće, poručio je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.

Sutra na red dolaze i turistički djelatnici.

- Bit će po našim evidencijama oko 420 ljudi, tako da je to jedan simboličan početak treće faze cijepljenja, rekao je Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

S obzirom na loše rezultate iz prošle sezone, nije slučajno da se s cijepljenjem kreće baš u Dubrovniku.

- Ovim sada smjerom šaljemo poruku same sigurnosti grada Dubrovnika, a na to se nadovezuje interes United Airlinesa i British Airwaysa i drugih zrakoplovnih kompanija za dolaskom u grad Dubrovnik, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Broj prioritetnih skupina trebalo bi proširiti, kažu sindikati. U njima trebaju biti pomorci, prijevoznici, odgajatelji, trgovci. Samo u trgovini radi više od 200 tisuća ljudi, koji imaju visok rizik zaraze.

- Trgovina nosi jedan veliki teret jer je djelatnost u kojoj se ljudi susreću, u koji ulazi svakodnevno na stotine tisuća građana, smatra Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da su u trećem valu neki već krenuli s cijepljenjem većih kolektiva, te da će prioritet imati radno aktivno stanovništvo.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!