16:37 / 06.05.2022.

Autor: HRT/IMS

Članovi Vlade ostaju bez imuniteta ako se sumnja na počinjenje koruptivnog djela

Plenković i Milanović

Plenković i Milanović

Foto: Luka Stanzl/ Josip Regovic / PIXSELL

Vlada je predložila izmjene Zakona kojima se predviđa ukidanje imuniteta članovima Vlade ako se radi o koruptivnom djelu za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Takvi će se kazneni postupci moći voditi bez prethodnog odobrenja Vlade. Usvojen je i Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti.


Ukidanje imuniteta ministrima bilo je jedno od izbornih obećanja Andreja Plenkovića na početku drugog mandata.

- Da ćemo kao jednu od mjera jačanja protiv korupcije predložiti ukidanje imuniteta za sva koruptivna kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti za članice i članove Vlade i to ovim prijedlogom zakona i činimo, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

- Usvojit ćemo i kodeks ponašanja državnih dužnosnika u izvršnoj vlasti važan za sve da dignemo standarde postupanja na najvišu razinu, dodao je.

Izmjenama Zakona ispunjavaju se i preporuke GRECO-a, ekspertnog tijela Vijeća Europe zaduženog za evaluaciju i monitoring antikorupcijske politike.

- Cilj ovog kodeksa ali i samoga vijeća da educira same dužnosnike obvezama koje proizlaze iz drugih propisa a isto tako da daje određena mišljenja na određene dvojbe koje imaju sami dužnosnici, rekao je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave.

Dvojbi nema predsjednik Zoran Milanović koji smatra da je ukidanje imuniteta ministrima opasno i neodgovorno vođenje države.

- Dakle, ovo je Plenkovićeva slabost i ovo radi iz očaja da bi opravdao sve ono grozno što se dogodilo u mandatu njegove Vlade, to je naprosto prožeto, prošarano korupcijom i lopovlukom koji on štiti i na ovaj način pokašava reći: ja sam pošten, ja se ničega ne bojim. To ne ide tako, kaže Zoran Milanović, predsjednik RH.

- A ja mislim da se upravo radi o tome da se podiže standard i preventivne i svake druge borbe protiv bilo kakvih nedopuštenih radnji na jednu višu razinu, rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Opoziciji nije pak jasna funkcija Vijeća za primjenu Kodeksa koje će imenovati Vlada.

- Što će nam ovo paratijelo? Da li je to samo us kladu sa željama Andreja Plenkovića da apsolutno razvlasti povjerenstvo za sukob interesa jer koliko mi iščitavamo to nas GRECO nije tražio, a i pitanje je tko će sve sjediti u tom paratijelu i kako će ih Vlada imenovati, rekao je Mišel Jakšić, saborski zastupnik SDP.

- Kamo sreće da će jedan etički kodeks spriječiti sve malverzacije pa i kaznena djela koja se događaju u izvršnoj vlasti, međutim ponovit ću, stare navike i praksa u Hrvatskoj se nikako ne mijenjaju, rekao je Stephen Nikola Bartulica, saborski zastupnik Domovinski pokret.

Na istom tragu je i predsjednik Republike koji smatra da primjena etičkog kodeksa neće imati nikakvog učinka.

- Ja dosta psujem, ja sam odrastao na zagrebačkim ulicama, mislim psujem, ali pazim što govorim javno, to pazim i to nema veze s kodeksom. Nećeš mi brate ograničavati dužinu mog jezika ili jezičine nekakvim kodeksima, što je to NDH? Znate da je u NDH bilo zabranjeno pljuvati i psovati, rekao je Milanović.

Inače, predsjedniku Zoranu Milanoviću ne može se ukinuti imunitet jer to propisuje Ustav Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!