Ćorić za Dnevnik: Plenković nije dao nalog za zatvaranje Rafinerije Sisak

05.10.2022.

19:44

Autor: M.M./Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Saborsko Antikorupcijsko vijeće za sutra je najavilo javno saslušanje vezano uz upravljanje Inom. Jedan od prozvanih, bivši ministar Tomislav Ćorić, u ekskluzivnom razgovoru za naš Dnevnik otkriva zašto neće doći na sjednicu. Ističe i da u memorandumu o izvozu hrvatske nafte u Mađarsku nema ništa sporno te da je zatvaranje Rafinerije Sisak bio opravdan potez.

- Premijer Andrej Plenković nikada ni u jednom trenutku nije dao nalog ni za zatvaranje Rafinerije Sisak, ni za slanje hrvatske nafte prema Mađarskoj. Memorandum je potpisan u kolovozu 2018. i njime je bila dogovorena, odnosno načelno podržana od strane Ine i Janafa suradnja na nekoliko polja, a jedno od njih je povezivanje sisačke rafinerije s Janafovim terminalom u Sisku, rekao je Ćorić.

Istaknuo je i kako predstavnici MOL-a nisu lobirali da se taj memorandum potpiše.

- Taj memorandum iz perspektive Ine 'komuniciran' je kao logičan. Ini je trebao dodatni manipulativni prostor za naftu, a s druge strane Janaf tim memorandumom, izgradnjom cijevi između skladišta terminala u Sisku, dobio je potencijalno veći protok kroz svoj naftovod, rekao je.

Upitan je kako je to dobro za Hrvatsku s obzirom na to da se ovakvim dogovorom povećava prihod i dobit MOL-a jer će se nafta proizvoditi u njihovim rafinerijama, a gasi se sisačka rafinerija.

- U trenutku kad sam preuzeo funkciju ministra zaštite okoliša i energetike, sisačka rafinerija radila je na razini kapaciteta od 30 posto, a riječka malo više od 70 posto. Gašenje sisačke rafinerije odluka je Ine koja je na taj način prije svega htjela izbjeći daljnje ponavljanje negativnih poslovnih rezultata koji su kreirani radom sisačke rafinerije i koncentraciju prerade nafte na području rafinerije u Rijeci koja svojim kapacitetima i više premašuje potrebe hrvatskog tržišta, istaknuo je Ćorić, dodavši kako su takve odluke bile racionalne.

Istaknuo je i da se neće odazvati na sutrašnje javno saslušanje koje je najavilo saborsko Antikorupcijsko vijeće. 

- Ja prije svega poštujem instituciju Hrvatskog sabora, ali sutra i prekosutra nisam u RH, ali da to i nije slučaj, ta rasprava je organizirana kako bi se raspravile lažne teze u tjedniku koji tjednima širi laži u kontekstu Ine odnosno rubnih pitanja, a s druge strane tu raspravu bi trebao voditi čovjek koji nema ni moralni ni ljudski kredibilitet da to čini. Ja nemam namjeru sudjelovati, rekao je Ćorić potvrdivši da misli na Nikolu Grmoju.

Uz Ćorića na saslušanje su pozvani premijer Andrej Plenković, bivša zamjenica predstojnika Ureda premijera Tena Mišetić te nekadašnji čelnik Janafa Dragan Kovačević, koji je zasad jedini potvrdio dolazak. Dok vladajući tvrde da saslušanje pri Antikorupcijskom vijeću nije u skladu sa zakonu, oporba smatra da je riječ o pokušaju skrivanja posljedica afere, a o svemu bi rano ujutro trebao odlučiti Odbor za Ustav.

Obračun zbog Antikorupcijskog vijeća

Bio je uhićen u aferi Janaf, USKOK-ov je osumnjičenik, a sutra bi trebao biti saslušan zbog rasvjetljavanja problematike upravljanja Inom na sjednici Antikorupcijskog vijeća najavljenoj za 11 sati. No, prije nego što Dragan Kovačević dođe u Sabor, Odbor za Ustav u 8.30 trebao bi raspravljati i odlučiti je li saslušanje u skladu sa saborskim Poslovnikom.

- Oporba se ne želi držati tog Poslovnika. Ta se mogućnost javnog saslušanja, kako je taj članak napisan, odnosi samo na matična radna tijela u Hrvatskom saboru, istaknuo je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

A to Antikorupcijsko vijeće - nije. Predsjednik toga tijela Nikola Grmoja pred kamere nije htio, dok šef njegove stranke poručuje - HDZ želi zabraniti Kovačevićevo saslušanje.

- Samo ja ne razumijem zašto se oni toliko bore da zabrane osobama da javno govore o čemu znaju, da bi se rasvijetlilo kako se upravljalo Inom, tko je krao, je li krao i na koji način je krao, rekao je Božo Petrov, predsjednik Kluba zastupnika Mosta.

Predsjednika Sabora uzvraća - o zabrani održavanja sjednice i Kovačevićeva dolaska nema govora.

- Nitko se nije dužan odazvati, može ako želi. Pokušava se mimo pravila igre, mimo Poslovnika, politički djelovati. Smatram da nije korektno, da je to rušenje institucije, rušenje procedure i stvaranje kaosa, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora.

Za kaos oporba optužuje HDZ i najavljuje da kreće s inicijativom za osnivanje istražnog povjerenstva o aferi u Ini, a od kritika vezanih uz najavljeno saslušanje - ne odustaje.

- Ovo se nije događalo ni u vrijeme Ive Sanadera. Ovo što HDZ pokušava udar je na demokraciju, ali isto tako i ne znam što je od toga gore, pokušaj skrivanja lopovluka, ističe Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

Dok je oporba uvjerena da bi Kovačević mogao otkriti detalje koji HDZ-u ne odgovaraju, poput zatvaranja sisačke rafinerije, u redovima vladajućih odbijaju bilo kakve insinuacije. A u potezu oporbe, koja ima većinu jedino u Antikorupcijskom vijeću, vide problem.

- Gle čuda, o zakonitom upravljanju u Ini govorit će čovjek koji je u ovom trenutku okrivljenik, protiv kojeg je podignuta optužnica za zloupotrebu položaja i ovlasti, kaže Bačić.

U oporbi ističu da je za sutra, osim Kovačevića, još troje pozvanih.

- Svaki neopravdani nedolazak Andreja Plenkovića i drugih pozvanih, a njemu podređenih osoba poput Tene Mišetić i bivšeg ministra Tomislava Ćorića predstavlja grubo rušenje Ustava, kaže Dalija Orešković, Klub zastupnika Centra i GLAS-a.

Premijer sutra, pak, sudjeluje na neformalnom sastanku Europskoga vijeća u Pragu, a još u petak jasno je poručio da na sjednicu Antikorupcijskoga vijeća nema namjeru doći.

- Optuženik USKOK-a diktira političke teme i tempo Mostu, ovima koji su svi za pregled. Komu? Njima da se odazovem? Što vam je?, rekao je premijer 30. rujna.

Iz oporbenih redova tvrde - sjednica Antikorupcijskog vijeća održat će se pod svaku cijenu.

- Ovo je potpuno nepoštovanje Sabora, ovo je nepoštovanje saborskih zastupnika, ovo je nepoštovanje javnosti, ovo je nepoštovanje prije svega građanki i građana Hrvatske, smatra Grbin.

Predsjednik Sabora očekuje zaključak da je riječ o postupanju suprotno Poslovniku.

- Ja očekujem da će to Odbor reći jer ja to tako tumačim. Vjerujem da će većina u Odboru to i konstatirati. Ali oporbu to ne zanima. Oni žele incident. Oni žele provokaciju, kaže Jandroković.

U svakom slučaju prvu riječ ujutro imat će Odbor za Ustav.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!