Grmoja poziva Plenkovića na novu sjednicu Antikorupcijskog vijeća

11.10.2022.

12:09

Autor: M.M./Hina/HRT

Grmoja na novu sjednicu Antikorupcijskog vijeća o Ini poziva Plenkovića

Grmoja na novu sjednicu Antikorupcijskog vijeća o Ini poziva Plenkovića

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja najavio je u utorak da će na sjednicu o aferi u Ini idućeg tjedna pozvati premijera Andreja Plenkovića, bivšeg ministra gospodarstva Tomislava Ćorića i bivše članove Uprave Ine.

Sjednica Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (kolokvijalno Antikorupcijsko vijeće) održat će se u utorak, 18. listopada, u 11 sati u Hrvatskom saboru. Na sjednicu su, uz Plenkovića i Ćorića, pozvani bivši članovi Uprave Ine Niko Dalić, Barbara Dorić, Darko Markotić, Ivan Krešić i Davor Mayer.

Grmoja je rekao Hini da su na sjednicu pozvani članove Uprave Ine koji su provodili sve politike Vlade u tom trgovačkom društvu.

Na prošloj sjednici Antikorupcijskog vijeća održano je javno saslušanje u vezi sastanka u Vladi na kojem je Plenković naložio gašenje sisačke rafinerije i preusmjeravanje nafte prema Mađarskoj, kaže Grmoja.

Sada zovemo članove Uprave Ine koji su provodili Vladine politike vezane uz odnos prema MOL-u te uz probleme s korporativnim upravljanjem, gdje se događa korupcija, a članovi Uprave to ne vide, dodao je.

Plenković je nervozan, najavljuje istragu nad oporbom

Grmoja podsjeća kako su i ranije najavili da će se na sjednicama Antikorupcijskog vijeća održati serija saslušanja članova Uprave i Nadzornog odbora Ine.

- Vidimo da je premijer Plenković jako nervozan. Najavljuje čak istragu nad oporbom zbog Antikorupcijskog vijeća. Da to izjavi Viktor Orban za mađarsku opoziciju mislim da bi se cijela Europa digla. Mene to veseli, jer pokazuje da smo na pravom putu i neće nas omesti bilo kakve reakcije i napadi, poručio je.

Sjednica Anitkorupcijskog vijeća, sazvana radi rasvjetljavanja afere u Ini, održana je prošlog četvrtka u Hrvatskome saboru, ali bez Plenkovića koji nije došao na javno saslušanje, na koje se odazvao samo bivši šef Janafa i Uskokov optuženik Dragan Kovačević.

Osim premijera, koji je ranije najavio da se neće odazvati, istu mogućnost otklonio je Ćorić, a nije se pojavila ni bivša zamjenica predstojnika Ureda predsjednika Vlade Tena Mišetić. Na sjednicu nije došao nitko od vladajućih, osim zastupnika HDS-a Hrvoja Zekanovića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!