20:30 / 08.10.2020.

Autor: HRT

COVID-19: 457 novoboljelih, novi rekord u Zagrebu

Foto: Kristina Stedul Fabac/Milan Sabic/Nel Pavletic/Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/Milan Sabic/Nel Pavletic/Ivica Galovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Preminule su tri osobe. U Splitu je 51 novi slučaj. U Puli je zaražen učenik. Žarište se pojavilo u domu u Bjelovaru.
U posljednja 24 sata zabilježeno je 457 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2.438. Među njima je 385 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 28 pacijenata. Preminule su 3 osobe.

Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!
➡️ Države se pripremaju za uvođenje strožih mjera zaštite     

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 19.446 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 313 preminulo, ukupno se oporavilo 16.695 osoba od toga 222 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 11.729 osoba. Do danas je ukupno testirano 348.950 osoba, od toga 4.417 u posljednja 24 sata.

- Gotovo trećina svih novooboljelih je u Zagrebu i to je znak da smo se previše opustili i okuražili i koliko ne brinemo niti o svom, niti o tuđem zdravlju, kazao je u razgovoru za Dnevnik u podne ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Strah me je bilo što prognozirati - i sutra će biti vrlo veliki broj novozaraženih, zaključio je. Nošenje maske, smatra - trebalo bi biti obavezno u svim zatvorenim prosorima, ali i na otvorenome. OpširnijeDanas imamo 161 novooboljelog u Gradu Zagrebu, izjavio je u emisiji U mreži Prvog ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar" Zvonimir Šostar. Istaknuo je i da će danas na Stožeru razgovarati o Danu Svi svetih, te da će predložiti da se ograniči broj ljudi u autobusima, ali i osigura veći broj autobusa. OpširnijeEpidemija ima svoju progresiju, zemlje bliske nama pokazuju slične trendove, brojevi govore dovoljno, trebamo biti spremni i koordinirani - izjavio je u emisiji Studio 4 dr. Vjekoslav Jeleč, pročelnik za zdravstvo Grada Zagreba. Opširnije

Izvješća županiijskih stožera:

Virovitičko-podravskoj županiji 20 je novozaraženih koronavirusom što je najviše od početka epidemije, a jedna je osoba umrla, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Među oboljelima je jedno dijete, četvero je mlađe životne dobi, 13 srednje, a dvoje starije životne dobi. Trećina novozaraženih povezuje s jednom svadbenom svečanošću. Svi su s blagim simptomima bolesti. U samoizolaciji je 207 osoba, među njima i dva zdravstvena djelatnika. U virovitičkoj Općoj bolnici na liječenju je osmero pacijenata. Preminula je žena u dobi od 60 godina koja je bila na respiratoru u osječkom KBC-u.

• Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđeno je 25 novooboljelih. Stožer traži da se sve trenutačne mjere produže do 31. listopada te da se svadbene svečanosti ograniče na najviše 50 uzvanika. Traži i da se privatni skupovi ograniče na 20 osoba, a javne proslave i događaji na 50, te da nakon pokopa ne bude karmina. Opširnije

Varaždinskoj županiji zabilježeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u samoizolaciji su četiri osnovnoškolska razreda, objavio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 15 novih slučajeva koronavirusa. Pozitivna su dva učenika, po jedan u osnovnoj i srednjoj školi, te dva profesora u srednjoj školi. Opširnije

• U Vukovarsko-srijemskoj županiji 29 je novozaraženih koronavirusom. Najviše oboljelih, njih 11 je iz Vinkovaca, po tri su iz Nuštra, Ivankova i Starih Mikanovaca, dvije iz Starih Jankovaca te po jedna osoba iz Vukovara, Lovasa, Županje, Rokovaca, Antina, Vođinaca i Iloka. Hospitalizirano je 10 osoba, a u samoizolaciji se nalaze 762 osobe među kojima su 42 radnika iz sustava zdravstva te 11 nastavnika i 308 učeniak iz sustava obrazovanja. Testirano je 125 osoba.

Na području Šibensko-kninske županije dvije osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; jedna s prebivalištem na području Ervenika, dok druga povremeno boravi na području naše županije, a prebivalište joj je u drugoj županiji. Trenutno je devet aktivnih slučajeva, četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

S područja Ličko-senjske županije 4 su novooboljele osobe od COVID-19. Tri oboljele osobe su s područja Gospića, te jedna s područja Perušića.  U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Pod mjerom samoizolacije je 265 osoba.

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije izvijestio je o 10 novooboljelih, u županiji su ukupno 64 pozitivne osobe od kojih je 11 pod nadzorom liječnika u bolnici.

• Brodsko-posavski Stožer potvrdio je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji pozitivne nalaze na koronavirus trenutno ima 28 osoba. Sedam  oboljelih osoba smješteno je u bolnicu, a jedna od njih pri liječenju treba potporu respiratora.

U Gradu Zagrebu 161 je novooboljela osoba, rečeno je na konferenciji za novinare stožera Civilne zaštite. Poručuju kako je situacija ozbiljna i kako je potreban dodatan oprez i odgovornost. Opširnije

U Osječko-baranjskoj županiji 33 osobe oboljele su od koronavirusa, najviše s osječkog i đakovačkog područja, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a šest osoba je izliječeno, izvijestio je. Među zaraženima je šest muških i jedna ženska osoba iz Dubrovnika, dvije muške i jedna ženska osoba iz Župe dubrovačke, te po jedna muška osoba iz Konavala i Metkovića, jedna ženska osoba iz Vela Luke i jedan muškarac koji nema prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici liječi se 12 osoba, a u samoizolaciji su 483 osobe.

U Zagrebačkoj županiji je zabilježeno 53 novozaraženih - 14 ih je u Dugom Selu, 6 u općini Rugvica, po 5 osoba u Samoboru i Velikoj Gorici, 4 u Vrbovcu, po 3 u Ivanić-Gradu i Sv. Ivanu Zelini i Brckovljanima. Po 1 novooboljela osoba je u Zaprešiću i Jastrebarskom te Brdovcu, Bistri, Luci, Klinča Selima, Stupniku, Kloštar Ivaniću, Križu i Farkaševcu. Izliječene su tri osobe. Od novooboljelih 22 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj je povezan s privatnom proslavom, jedan slučaj s boravkom u inozemstvu, dok je za 29 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 236 osoba.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji evidentirano je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pri čemu je njih sedam vezano uz jedan privatni dom za starije osobe u kojemu je već bilo pozitivnih na Covid-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije

 U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđen je 51 novi slučaj zaraze koronavirusom od kojih je njih 20 iz Splita. Obrađeno je 370 testova. Pozitivnih je 20 iz Splita, 6 iz Sinja, Trogira i Omiša po 4, Imotskog, Solina, Trilja i Hrvaca po 3, te po 1 novozaraženi iz Makarske, Jelse, Muća, Podstrane i Runovića. Uz 51 novooboljelu osobu s područja županije još su dva strana državljana pozitivna na COVID infekciju. Od ukupnog broja novooboljelih 23 osobe kontakti već oboljeliih. U samoizolaciji je 1134 osoba, na bolničkom liječenju je njih 37, a dvije se osobe nalaze na respiratoru. Opširnije  

Na području Zadarske županije 7 je novooboljelih osoba od koronavirusa, 5 sa područja Grada Zadra i 2 sa područja općine Privlaka. Testiran je 181 uzorak, pod aktivnim nadzorom je 279 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 13 bolesnika od kojih je jedan na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na moru liječe se 4 pacijenta oboljela od COVID-a 19.

Pet je novozaraženih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi iz opće populacije s koprivničkog, križevačkog i đurđevačkog područja. Trenutno je aktivno  49 slučaja, a na bolničkom liječenju je ukupno 26 osoba. U OB Koprivnica preminula je starija štićenica (1939. godište) doma s područja općine Legrad koja je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

U Sisačko-moslavačkoj županiji 13 je novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, jednoj osobi s područja grada Petrinje, jednoj osobi s područja grada Kutine te jednoj osobi s područja grada Popovače.

U Istarskoj županiji jedan je novi slučaj zaraze. Radi se o učeniku srednje škole iz Pule. U tijeku je epidemiološka obrada, provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora. U mjere samoizolacije trenutno je stavljeno 19 osoba (učenici, djelatnik škole). Ispitano je 167 uzoraka briseva (78 za administrativne potrebe) na Covid-19. Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 10 aktivnih slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji je 122 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 17 novozaraženih, a 14 osoba je ozdravilo. Na području županije ukupno su 122 aktivna slučaja, priopćio je županijski stožer.

Pandemija koronavirusa u svijetu

• Slovačka je prijavila rekordan broj zaraženih koronavirusom, zbog čega je vlada pozvala u pomoć stotine vojnika koji će biti ispomoć zdravstvenim radnicima te je upozorila na strože mjere u javnom životu. Jučer je prijavljeno novih 1184 osoba koje su zaražene koronavirusom, rekla je vlada te se ukupan broj zaraženih u zemlji od 5.5 milijuna popeo na 16.910. Prijavljeno je 57 smrtnih slučajeva s 370 hospitaliziranih osoba. Opširnije   

• Hercegovačko-neretvanska županija sa sjedištem u Mostaru s 88 novozaraženih osoba koronavirusom zabilježila je najveći dnevni porast od početka epidemije, a jedna osoba je preminula, priopćile su medicinske vlasti. Opširnije   

Broj novozaraženih koronavirusom u istočnoj Europi ponovno je dosegao svoj vrhunac u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Bugarskoj i Češkoj, u kojima proporcionalno raste i broj mrtvih. Opširnije  

• Unatoč novim mjerama u Sloveniji je epidemiološko stanje s Covidom-19 sve ozbiljnije jer se po drugi dan zaredom bilježi više od 300 novih zaraza koronavirusom. U zadnja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 363 zaraze koronavirusom. Opširnije   

• Liječnik predsjednika SAD-a izjavio je Donald Trump završio terapijsko liječenje od koronavirusa, da je nakon dolaska iz bolnice u Bijelu kuću njegovo zdravstveno stanje stabilno pa bi se mogao vratiti javnim dužnostima ovu subotu. Opširnije

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!