10:53 / 26.08.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.D.

Čulinović Čaić: Zdravstveni radnici trebaju štititi ljude, a ne dovoditi ih u mogućnost daljnjeg obolijevanja

Hrvatska za sad neće uvoditi obavezno cijepljenje u zdravstvu

Hrvatska za sad neće uvoditi obavezno cijepljenje u zdravstvu

Foto: Studio 4 / HRT

Činjenica je da smo mi zdravstveni radnici upravo oni koji trebamo ljude štititi, a ne ih dovoditi u mogućnost daljnjeg obolijevanja ili zaraze bolesti koja može biti i fatalna, upozorila je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata te je za HTV-ovu emisiju "Studio 4" govorila o cijepljenju zdravstvenih djelatnika i pripremi bolnica za četvrti val koronavirusa.

Hrvatska za sad neće uvoditi obavezno cijepljenje u zdravstvu, ali će se krenuti s pametnom uporabom covid potvrda. U planu je bilo obavezno cijepljenje u tri resora, zdravstvo, obrazovanje i socijalna skrb. Francuska, Italija i Grčka uveli su obavezno cijepljenje medicinskih radnika, neki već do sredine rujna.

Hrvatska se nikako ne može pomaknuti s broja odraslih koji su primili cjepivo s više od 50 posto, a istovremeno je upitan postotak procijepljenosti među zdravstvenim djelatnicima. Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata ocijenila je stanje poprilično zabrinjavajućim.

- Nedavno je u medijima objavljen službeni podatak da je liječnika cijepljeno iznad 80 posto. Ne znam točne podatke što se tiče medicinskih sestara, ali pouzdano znam da je njih manje cijepljeno nego liječnika. Sigurno da je to zabrinjavajuće jer se struka jasno odredila prema obvezi cijepljenja zdravstvenih radnika pri čemu je  Hrvatski liječnički sindikat zauzeo stav da se slaže s prijedlogom da cijepljenje zdravstvenih radnika bude obvezno, a isti takav stav zauzela je i Hrvatska liječnička komora, navela je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Ono zbog čega smo tako razmišljali je činjenica da smo mi zdravstveni radnici upravo oni koji trebamo ljude štititi, a ne ih dovoditi u mogućnost daljnjeg obolijevanja ili zaraze bolesti koja može biti i fatalna. Što se tiče opće populacije, ja se stvarno neizmjerno čudim natpisima i komentarima po društvenim mrežama, ne razumijem odakle dolazi tolika ljutnja prema nečemu što de facto spašava život. Imamo dokaze u svim mogućim cjepivima, moramo se cijepiti čim smo se rodili, zakonom je propisano i obvezno cijepljenje protiv određenih bolesti koje su sasvim sigurno dovele do njihovog iskorjenjivanja. Sad imamo jednu situaciju koja je opasna za kompletno čovječanstvo, i takve reakcije, takvo odbijanje ja to doista ne mogu shvatiti, dodala je Čulinović Čaić.

Ministar Beroš je ipak odustao da se u njegovom resoru provede obavezno cijepljenje zdravstvenih radnika, rekao je da su covid potvrde pametan izlaz iz ove situacije u ovom trenutku, a testiranje će se plaćati ionako prenapregnutim proračunom zdravstva.

- Moram reći da tu njegovu odluku zapravo ne razumijem. Ministar Beroš, odnosno koji god ministar zdravstva, je prvi koji bi trebao štititi sustav i koji bi trebao štititi ljude kojima taj sustav pruža uslugu. Zdravstveni radnik koji odbije cijepljenje bi trebao imati barem neka prethodna znanja o cijepljenju i o ulozi cijepljenja protiv bilo koje bolesti koja se može spriječiti cijepljenjem, on bi u takvom slučaju morao znati procjenjivati situaciju i koliko to košta sustav. Jer cijena toga nije samo bolest zdravstvenog radnika koji ne može raditi jer je zaražen, kojega netko treba mijenjati, tom zdravstvenom radniku netko treba platiti bolovanje i testiranje. To su samo dodatni troškovi u već ionako opterećenom zdravstvenom sustavu, svi znamo kakve su financije i u kakvim je problemima zdravstvo, zaključuje  Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

- Vidimo u Europskoj uniji nije da je jedna zemlja donijela takvu odluku, nije to nikakva prisila niti išta što bi trebalo shvaćati loše. To je stvar zaštite pučanstva ove države, prvenstveno onih koji nisu mogli primiti cjepivo jer su bolesni i može im pogoršati postojeću bolest, pa takvog pacijenta kada zatraži pomoć dovodite u opasnost da se razboli još teže, dodaje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!