22:02 / 01.01.2021.

Autor: HRT

Dan žalosti u Hrvatskoj

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vlada RH proglasila je 2. siječnja danom žalosti u Hrvatskoj u spomen na žrtve potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije.
Dan je žalosti u našoj zemlji za sve stradale u potresu koji je 29. prosinca pogodio Sisačko-moslavačku i okolne županije.

➡️
Posljedice potresa u Hrvatskoj - informacije iz minute u minutu
➡️ Rasprava zbog raspodjele interventnog novca
➡️ Radun: U središtu Petrinje dogodili se pomaci približno 30 centimetara
➡️ Beroš u Sisku: Zgrada bolnice u Petrinji privremeno neupotrebljivaZastave su spuštene na pola koplja zbog sedmero poginulih - pet muškaraca u Majskim Poljanama kod Gline, orguljaša u crkvi u Žažini i najmlađe žrtve potresa, dvanaestogodišnje djevojčice iz Petrinje - gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.- Danas smo ovdje da tugu i nesreću podijelimo prije svega sa svima onima koji su ostali bez najbližih, poručio je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović.Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je sućut obiteljima stradalih u potresu i istaknuo kako se zajedništvo pokazuje u teškim vremenima.

- U protekloj godini, koja je bila zahtjevna i teška za sve nas, gdje smo morali pokazati odgovornost jedni prema drugima, našu županiju pogodio je i potres koji je prouzročio veliku materijalnu štetu i odnio ono najvrijednije, a to su ljudski životi. Prisjetimo ih se u minuti šutnje i pomolimo kako se ovakva tragedija ne bi nikada ponovila, a svim ozlijeđenim u potresu izražavam želju za brzim oporavkom, rekao je Žinić i u svoje osobno ime i u ime svojih suradnika izrazio sućut obiteljima svih stradalih.

Iako tlo i dalje podrhtava, neka nam 2. siječnja bude podsjetnik kako ljudska hrabrost i srce pokazuju zajedništvo našeg naroda u teškim vremenima te djeluju kao jedno kako bi se umanjile štete i osigurali uvjeti za siguran i dostojanstven život, istaknuo je.

Ursula von der Leyen: Odajem počast žrtvama potresa i njihovim obiteljima

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je na Twitteru da na Dan žalosti u Hrvatskoj odaje počast žrtvama potresa i njihovim obiteljima te hrvatskom narodu.

Poručila je: Europa stoji uz vas.


Plenković: Na Dan žalost s velikom tugom odajemo počast žrtvama potresa

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na Twitteru je izrazio sućut obiteljima i odao počast žrtvama stradalima u potresu.

Poručio je kako se na Dan žalosti s velikom tugom prisjećamo i odajemo počast žrtvama stradalim u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju te je pohvalio veliko zajedništvo koje je pokazao hrvatski narod.

"Na Dan žalosti s velikom tugom prisjećamo se i odajemo počast žrtvama stradalim u razornom potresu koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju. U mislima i molitvama smo s njihovim obiteljima i najbližima kojima izražavamo sućut i solidarnost cijelog hrvatskog naroda", napisao je premijer na svojem twitter profilu.

Predsjednik vlade izrazio je zahvalnost na velikom zajedništvu koje je iskazao hrvatski narod kao i na velikoj pomoći brojnih država.

"Nastavit ćemo pomagati unesrećenim ljudima koji su ostali bez svojih domova. Ono što je srušeno će se obnoviti i izgraditi", poručio je premijer Plenković.Milanović: Tugu mnogih obitelji možemo utješiti samo čvrstom solidarnošću

Sućut je još jednom uputio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

"Na Dan žalosti u Republici Hrvatskoj još jednom izražavam svoju sućut obiteljima i rodbini naših sugrađana nastradalih u potresu. Nesreću koja je zadesila naše gradove i mjesta u Sisačko-moslavačkoj županiji i tugu koju su doživjele mnoge obitelji možemo utješiti samo čvrstom solidarnošću s njima i dugoročnom brigom za njih. Nitko ne smije ostati prepušten sebi, ljudima treba pružiti nadu i osigurati nove domove", poručio je.U potresu je ozlijeđeno više desetaka ljudi, oštećene su tisuće obiteljskih kuća, zgrada i institucija, a najviše je stradalo samo središte Petrinje.

U spomen na žrtve zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u 18 sati predvodio je misu u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na zagrebačkoj Novoj vesi. Uputio je molitve za sve poginule i stradale i rekao da u ovim teškim danima želimo i duhom biti bliski svima koji trpe.

Hrvatska radiotelevizija prenosila ju je na svojim prvim programima televizije i radija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!