07:21 / 27.09.2021.

Autor: T.V./HRT/B.V.

Popisano više od 1 420 000 građana, samopopisivanje moguće i danas

Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a

Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a

Foto: HRT / HTV

Od sutra na teren diljem Hrvatske izlazi gotovo osam tisuća popisivača koji će od vrata do vrata obilaziti građane koji se u prošla dva tjedna nisu sami popisali elektroničkim putem. Sinoć je bila navala jer su se mnogi željeli popisati u posljednji tren pa zbog zagušenja sustava nisu mogli pristupiti aplikaciji. Iz tog razloga samopopisivanje je produljeno i danas tijekom dana do 24 sata.

- Ono što nas posebno veseli je da je uspješno popisano preko 1 420 000 građana, To je u skladu s našim očekivanjima, rekla bih i iznad očekivanja, istaknula je Lidija Brković, glavna ravnateljica DZS-a. 

Zbog iznimno velikog interesa, tijekom jučerašnjeg dana došlo je do usporavanja rada sustava. Iz tog razloga, i s obzirom na to da su nas brojni građani kontaktirali, donesena je odluka da se faza samopopisivanja produlji još danas tijekom dana, dodaje.

- Pozivam sve građane koji su jučer počeli, ili koji nisu stiugli, da to svakako učine do 24 sata. To znači da će faza terenskog popisivanja početi sutra, rekla je Brković. 

Malo manje od 8000 popisivača sutra će izaći na teren kako bi popisali one koji se nisu samopopisali i da preuzmu kontrolnu šifru od onih koji to jesu učinili. 

- U zadnjih desetak dana obišli smo sve županije. Povratne informacije jako su pozitivne. Naši popisivači su dok god je trajala prva faza, vježbali na aplikaciji i potpuno su spremni sutra izaći na teren, rekao je Damir Plesac, glavni koordinator za popis stanovništva, kućanstva i stanova u RH.

Za one koji su se samopopisali, a žele promijeniti neke svoje iskaze, moći će to učiniti kada popisivač dođe na vrata preuzeti šifru, dodaje. 

Vezano za COVID potvrde i testiranja popisivača, Brković kaže da je onima koji nemaju potvrdu omogućen brzi antigenski test koji će se provoditi tri puta tjedno i to na 120 punktova u zemlji. Riječ je o oko 4000 popisivača i kontrolora. 

Popisivanje u dvije faze

Državni zavod za statistiku provodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. rujna, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani. Ovo je prvi digitalni popis koji se na području RH provodi na ovakav način, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od sutra, 28. rujna, do 17. listopada popisivači izlaze na teren i popisat će sve koji se nisu samostalno popisali.

Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja. Popisivači će imati majice i maske s obilježjima Popisa 2021., akreditacije i prijenosna računala, kao i EU digitalne COVID potvrde te će ih stoga građani moći lako prepoznati.

Na terenu diljem Hrvatske angažirano je gotovo 8000 popisivača. Svaki popisivač zadužit će između 200 i 250 kućanstava i mora obići sve adrese koje je zadužio. Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno kućanstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog kućanstva mogu javiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!