Ravnatelj Sestara milosrdnica: Bolnice su pod velikim opterećenjem, ali izdržat će

19.11.2021.

19:36

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Davor Vagić

Davor Vagić

Foto: Dnevnik / HRT

Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, rekao je večeras u HTV-ovu Dnevniku, komentirajući situaciju s COVID-om u Hrvatskoj, kako je naš bolnički sustav pod velikim opterećenjem, ali da će izdržati, dok je ravnateljica OB-a Bjelovar Ivanka Fehir Radanović rekla kako im nedostaje osoblja te da oskudijevaju uglavnom medicinskim sestrama.

Vagić je rekao da su u bolnici nekad imali potrebu za kisikom od otprilike 500 litara na dan, dok je ovog trenutka to oko 3000 litara.


- Mi smo se, normalno, pripremili, imamo dva spremnika, u pripremi je treći, ali vam ovo zorno prikazuje pod kakvim je pritiskom i naša infrastruktura, rekao je Vagić.


Ako se ovakva situacija nastavi, koliko dugo naš bolnički sustav može izdržati?


- Naš bolnički sustav je stabilan, ali je pod velikim opterećenjem i to treba reći i to se vidi po brojevima kojima svaki dan svjedočimo. Naš bolnički sustav će izdržati, rekao je Vagić.

Ivanka Fehir Radanović

Ivanka Fehir Radanović

Foto: Dnevnik / HRT

Ivanka Fehir Radanović, ravnateljica OB-a Bjelovar, rekla je kako na COVID odjelu sada imaju 68 pacijenata, a 16 ih je na respiratoru.


- Bolnički sustav je dosta opterećen, ali smo za sada isto stabilni, rekla je Fehir Radanović.


Dodala je da su posegnuli za mjerama širenja kapaciteta - dijelove bolnice su pretvorili u COVID jedinice, a proširuju i respiracijski centar.


Vagić je pohvalio suradnju svih zagrebačkih bolnica, istaknuvši da si pomažu oko COVID, ali i ne-COVID pacijenata.


- Cijeli zagrebački bolnički sustav djeluje sinergistički, rekao je Vagić.


Govoreći o situaciji s osobljem, Fehir Radanović rekla je kako oskudijevaju uglavnom medicinskim sestrama.


- Trudimo se napraviti najbolje što možemo. Moram istaknuti naše infektologe i anesteziologe koji su ovdje najizloženiji, a svakodnevno se bore s tim pacijentima po 24 sata. I sestre koje su 24 sata s tim pacijentima izuzetno su opterećene. Naporno je, nedostaje nam osoblja, isto smo u kontaktima s ostalim bolnicama, ako bude potrebe, tražit ćemo pomoć dalje. Trudimo se zaposliti što više sestara da mogu doći u ispomoć, rekla je ravnateljica.


Komentirajući uvođenje obveznog cijepljenja u Austriji, Vagić je poručio kako iskreno vjeruje da je cijepljenje jedini izlaz iz pandemije te je pozvao sve naše građane koji se nisu cijepili da razmisle i cijepe se.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!