Davorko Vidović - novi potpredsjednik Hrvatskog sabora

15.12.2021.

13:30

Autor: HRT/Hina

Davorko Vidović

Davorko Vidović

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Davorko Vidović iz Kluba zastupnika Socijaldemokrati, najvećeg oporbenog kluba u Hrvatskom saboru, novi je, peti potpredsjednik Sabora. Odlučila je tako većina zastupnika, njih 114, a jedan je bio suzdržan.

- U ime svih zastupnika, čestitam Vam na izboru i želim puno uspjeha, poručio je Vidoviću predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Sabor je prethodno dužnosti potpredsjednika parlamenta razriješio Miroslava Škoru, nekadašnjeg čelnika Domovinskog pokreta s kojim se razišao ovo ljeto i sada djeluje u Kubu Hrvatskih suverenista koji ima šest zastupnika.

Klub zastupnika Socijaldemokrata nastao je nedavnim raskolom Kluba SDP-a u kojem je 14 zastupnika, dok Klub Socijaldemokrata ima 18 zastupnika.

Sabor ima pet potpredsjednika, iz saborske većine to su manjinski zastupnik Furio Radin te HDZ-ovci Željko Reiner i Ante Sanader, a iz oporbe Vidović i Sabina Glasovac (SDP).

Vidović (1956.) je veteran hrvatske socijaldemokracije, a u Vladi Ivice Račana početkom 2000. bio je ministar rada i socijalne skrbi.

Promjene u saborskim odborima 

Nikšu Vukasa (Klub zastupnika Socijaldemokrati) Sabor je razriješio s mjesta predsjednika Odbora za unutarnju politiku, a izabrao Sinišu Hajdaša Dončića (SDP). Bivšeg SDP-ova zastupnika, sada nezavisnog Vinka Grgića, razriješio je dužnosti potpredsjednika Odbora za prostorno uređenje, a tu dužnost preuzima Sanja Radolović (SDP). SDP-ovu Mirelu Ahmetović Sabor je razriješio s mjesta potpredsjednice Odbora za pomorstvo, a izabrao za potpredsjednicu Odbora za medije, umjesto Željka Pavića (Klub zastupnika Socijaldemokrati).

Tri nova člana u Nadzornom odboru HRT-a

Glasovima saborske većine (77 'za', 39 'protiv') Sabor je članovima Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije imenovao Zorana Barca, Marka Primorca i Damira Rudeša. Dužnosti predsjednika, zamjenice i članice NO HRT-a razriješio je Mladena Čuturu, Maju Martinović i Moranu Paliković Gruden, kojima mandati istječu danas.

Sabor je time zaključio ovogodišnji rad, na novom, redovnom zasjedanju okupit će se poslije 15. siječnja iduće godine.

Hvala svima, želim vam sretne i blagoslovljene božićne blagdane i sretnu novu godinu, rekao je zastupnicima Jandroković, a iste želje uime zastupnika uputio je hrvatskim građanima te svim Hrvatima i Hrvaticama u svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!