Digitalizirano više od 2 milijuna akata o gradnji

16.05.2023.

10:29

Autor: V.K./HRT/Hina

Digitalizacija

Digitalizacija

Foto: - / Shutterstock

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine završilo je projekt digitalizacije postojećih akata o gradnji na području Hrvatske i u digitalnu formu pretvorilo više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih od 1968. do 2015. godine.

Digitalizirani akti o gradnji smješteni su u aplikaciji eArhiva Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU).

Digitalizacija akata o gradnji predstavlja značajno administrativno rasterećenje građana jer više neće morati obilaziti različite institucije prilikom, primjerice, kupoprodaje nekretnina ili rekonstrukcije postojećih građevina kako bi prikupili potrebne dozvole koje se nalaze u različitim arhivima.

Sada im je omogućeno da kroz sustav eGrađani i GEOportal ISPU dođu do traženog dokumenta ili se obrate uredima za graditeljstvo koji imaju pristup digitalnim aktima i brzo ih mogu dohvatiti iz sustava.

Putem GEOportala ISPU osnovni podaci iz izdanog akta vidljivi su odabirom točne lokacije građevine na karti, odnosno na drugi način putem sustava e-Građani gdje građani korištenjem svojih elektronskih osobnih iskaznica mogu pristupiti aplikaciji eArhiva i preuzeti svoj akt.

Aplikacija eArhiva pokrenuta je 2019. godine sa svrhom objedinjavanja arhivske građe i njezine elektroničke obrade iz domene graditeljstva.

Zahvaljujući toj aplikaciji, moguće je prikupiti i na jednom mjestu pohraniti, pregledati i pretražiti akte za građenje, izdane prije uspostave sustava eDozvola, ali i pripadajuće podatke i njihovu točnu poziciju na karti.

Digitalno izdavanje dozvola putem aplikacije eDozvola započelo je 2015. godine.

Projekt Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a iznosi oko 17 milijuna eura, od čega je 85 posto osigurano iz EU sredstava, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!