Dio oporbe o Plenkoviću u Srbiji: Treba razgovarati

14.06.2023.

16:20

Autor: Hina/HRT/T.S.

Arsen Bauk (SDP) smatra kako je dobro da se razgovara

Arsen Bauk (SDP) smatra kako je dobro da se razgovara

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Najava odlaska premijera Andreja Plenkovića u Suboticu na otvaranje Hrvatske kuće gdje bi se, uz ostalo, trebao sastati i sa srpskom premijerkom Anom Brnabić kod saborske je oporbe izazvala kritike, ali i poruku da sa Srbijom treba razgovarati o otvorenim pitanjima.

Premijer je poručio kako nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tijekom posjeta Subotici.

Dobro je da se razgovara, bilo bi dobro da se neko od otvorenih pitanja riješi, a što se tiče sugovornika, oni s kojima se mogu riješiti otvorena pitanja su dobri sugovornici. Ako je predsjednik Vučić nešto delegirao na premijerku Brnabić, onda može s njom. Ne bih htio ulaziti u interne stvari srbijanske unutarnje politike, a s obzirom na to da su premijerka i predsjednik države iz iste stranke, vjerojatno ionako radi po njegovom nalogu, ocijenio je Arsen Bauk (SDP).

Nije nužno da se Plenković i Vučić sastanu jer unutar Srbije postoji jasna hijerarhija pa ako je predsjednik naložio premijerki da se nešto riješi, onda će se to riješiti, kazao je, dodavši da objava snimke Vučića i Šešelja kako pjevaju četničke pjesme svakako ne pomaže uspostavljanju konstruktivnog dijaloga.

Raspudić: Koji je tu hrvatski interes


Nino Raspudić (Most) poručuje da još uvijek ne znamo s kim će se on sve tamo sastati, hoće li se sastati s Vučićem, zašto ide i za čiji interes ide.

- Sigurno ne ide u hrvatskom interesu, a kada bih bio ironičan rekao bih da se nadam da će Plenković u Srbiji s Vučićem i Brnabić popiti samo dvije coca-cole, da neće jesti, kao što je Vučić relativizirao svoje prisustvo na svadbi Šešeljevog sina neki dan. Istog onog Šešelja koji je osobno organizirao protjerivanje Hrvata iz Hrtkovaca, gdje će, nadam se, također Plenković poviriti, naglasio je.

- Zašto sada, kome odlazi tamo sada, što radi dokumentacija vukovarske bolnice još uvijek u Beogradu, hoće li je barem donijeti nazad? Kako gleda na to da Vučić prije nekoliko dana govori o nekakvoj ustaškoj uroti glede prosvjeda u Srbiji? Potpuno je nejasno, u takvoj atmosferi i takvim ljudima, u čije ime Plenković odlazi i koji je tu hrvatski interes, pitao je.

Treba razgovarati, ali ne na ovakav način i u ovom formatu odlaziti i sastajati se normalno sa srbijanskom vlašću koja se druži sa Šešeljem koji se nikada nije pokajao za ono što je činio, zaključuje Raspudić.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) napominje da je Srbija naša susjedna zemlja, moramo voditi računa o međusobnim odnosima i održavati ih. Bila sam u onom neslavnom izaslanstvu Sabora u posjetu Skupštini Republike Srbije, koje se dan ranije vratilo, jer nam je Vojislav Šešelj psovao majke ustaške, podsjetila je.

- I dalje mislim da odnosi sa susjednim državama trebaju postojati, treba ih razvijati, to je naša sadašnjost, a u budućnosti nećemo mijenjati susjede, ali možemo mijenjati odnose s njima, poručila je.

Penava: Plenković ima nalog iz Bruxellesa otići tamo


Za razliku od ostatka oporbe, Ivan Penava (Domovinski pokret) smatra da Plenković ne treba ići u Srbiju te zapitao je što reći o čovjeku kojemu smetaju 'za dom spremni' i HOS, a ide na noge predsjedniku, odnosno, premijerki, koja je rehabilitirala četnički pokret. Je li to premijer Republike Hrvatske i što reći na tu temu, s ovakvim stavovima i neriješenim situacijama koje imamo, Plenković sa stavovima koje zagovara tamo ne bi trebao ići, smatra Penava, koji je mišljenja da Plenković ima nalog iz Bruxellesa otići tamo. Plenković je kompletnu naciju podijelio na dva pola po pitanju Rusije, 'ili mi ili oni', a sada ide na noge čovjeku koji jedini u Europi podržava Putina, ustvrdio je, zapitavši gdje mu je karakter i zar mu sad ne smetaju Rusija i Putin.

Plenković: Nije predviđen sastanak s Vučićem u Srbiji


Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je kako nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tijekom posjeta Subotici idućeg petka povodom otvaranja Hrvatske kuće, čiju je izgradnju u potpunosti financirala hrvatska vlada.

- Glavni je razlog posjeta otvaranje Hrvatske kuće koju je potpunosti financirala vlada Hrvatske, kazao je Plenković novinarima nakon sastanka vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu. Posjet je odraz "konzistentnosti politike vlade koja je usmjerena na zaštitu i podršku interesima Hrvata koji žive u susjednim državama, kazao je Plenković, dodavši kako je u mandatu njegove vlade za 100 posto povećan proračun Ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Plenković u Suboticu dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, ujedno i ministra za ljudska i manjinska prava Srbije.

Hrvatski bi se premijer trebao u Subotici sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić. Prvi je to Plenkovićev posjet Srbiji u mandatu, a s Brnabić će, kako je kazao, razgovarati "o svim temama bilateralnih odnosa".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!