Plenković o navodnim pritiscima na Allianz: To je na rubu fantastike

14.06.2023.

Zadnja izmjena 15:44

Autor: T.V./HRT/Hina

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sastanka Vlade sa županima, gradonačelnicima i načelnicima, u Slavonskom Brodu. Odbacio je kritike oporbe i medijske navode o pritiscima u slučaju preuzimanja Fortenove. Poručio je kako nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tijekom posjeta Subotici. Odgovarao je i na pitanja novinara o poreznoj reformi.

Na rubu fantastike da je netko prisiljavao fondove da uđu u Fortenovu


Premijer Andrej Plenković kaže kako je na rubu fantastike da je netko iz hrvatske Vlade prisiljavao mirovinske fondove da otkupe udio Sberbanka u Fortenovi, reagirajući tako na pisanje Financial Timesa dan prije, a poručio je i da Fortenova ima jako dobre rezultate te da je na vlasnicima i upravi da traže rješenja koja su dobra za kompaniju i hrvatsko gospodarstvo.

Premijer je podsjetio da je bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić tražio kredite od brojnih banaka u Hrvatskoj, zapadnoj Europi i u konačnici u Rusiji.

- Nakon što nam je iskrcana cijela kompanija u naručje praktički pred bankrotom, blokadom, stečajem, prošla je proces restrukturiranja, u kojem su od sedam milijardi dugova, oni što otpisani, što restrukturirani te je sačuvano 30 tisuća radnih mjesta u kompaniji, odnosno u svim sastavnicama te kompanije u Hrvatskoj i 30 tisuća radih mjesta u kompanijama te iste kompanije u susjednim zemljama, izjavio je Plenković i dodao da su svi dobavljači i sva poljoprivredna obiteljska gospodarstva ostali na nogama, a da to nije koštalo hrvatsku državu.

- Nakon toga, slijedila je izvanredna uprava, proces nagodbe i sada je ta kompanija u potpunosti privatna, ima svoje vlasnike i upravu, kao i svoje interese kako da u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu i s tim u vezi promjene statusa ruskih banaka, koje su bile nekadašnji kreditori Agrokora pa suvlasnici u Fortenovi, a koje sada potpadaju pod sankcijski režim EU-a, naveo je Plenković.

- Što radi kompanija u tom trenutku? Pokušava iskoristiti vremenski prozor koji je osiguran na razini Vijeća EU da se ona i slične kompanije koje su se našle u takvom suvlasničkom prostoru i kontekstu oslobode elemenata ruskog suvlasništva, rekao je Plenković. To je, kako je naveo, nešto za što se zalagala hrvatska diplomacija, hrvatska Vlada kada su se donosili različiti paketi sankcija na razini EU-a.

- Pridonijeli smo stvaranju vremenskog prostora da se zamijeni vlasnička struktura, istaknuo je Plenković te dodao kako kompanija razgovara s mirovinskim fondovima u Hrvatskoj, a ti isti fondovi "od naših tijela traže odobrenja da idu za tim da otkupe udio suvlasništva u kompaniji koji su imale ruske banke". Oni dolaze k nama da nas obavijeste o tome i našim tijelima, nitko ih ne tjera, kazao je premijer.

Naveo je kako u jednom trenutku jedan od tih fondova, pri čemu je istaknuo da "novci koje imaju ti fondovi nisu neki apstraktni novci koji dolaze iz Australije, to su novci hrvatskih umirovljenika", najednom u zadnji tren kaže da neće.

- I to je sve. Da li ih je netko prisiljavao, da li ih je netko ucjenjivao, da li ih je netko pritiskao, to je stvarno je na rubu fantastike. Ne bih rekao znanstvene nego nekakve popularne, popularnog nastojanja da se izmisli nekakav problem, rekao je.

Na novinarski upit je li bio neki sastanak ministra Radmana i veleposlanika Bakote s predstavnicima njemačkog Allianza nakon odustajanja AZ fonda od dogovora, Plenković je rekao da je normalno da hrvatski diplomatski predstavnici koji za to i služe, idu pitati o čemu se to radi.

- To je razlika između provjeravanja informacije i propitkivanja odluke i pritiska. Razlika od neba do zemlje, ustvrdio je Plenković.

Na pitanje jesu li njih dvojica na tom sastanku dobili odgovor što se dogodilo, Plenković je rekao da su dobili "odgovarajući odgovor". Ali za to treba postaviti pitanje kompaniji i AZ fondu, poručio je.

Na upit novinara je li točno da Allianz nije htio ući u Fortenovu jer nisu htjeli da novac ide u Rusiju, Plenković je kazao da se to mora pitati "čelnika AZ fonda ovdje i Allianza u Njemačkoj". Na upit je li Vlada naručila nadzor tog fonda od Hanfe, Plenković je poručio da je Hanfa neovisno tijelo.

Dijelu oporbe koja želi ovu temu prikazati kao prorusko djelovanje Vlade, pak, Plenković je poručio: "Koliko neinformiran, neupućen, kolika neznalica moraš biti, da ako se stvori zakonski prostor da ruski suvlasnici izađu iz kompanije, ako postoje fondovi koji žele kupiti taj udio, da ovako velika i značajna kompanija za hrvatsku ekonomiju više nema tog elementa u kontekstu sankcijskog režima, po kojoj to logici može biti proruski stav?"

Na upit hoće li se donositi neki novi zakon o Fortenovi, Plenković je odgovorio da ne zna odakle uopće ta ideja da bi se nekakav novi zakon donosio.

- Fortenova ima jako dobre rezultate po ovome što je objavljeno javno, pogledajte njihove dobiti i funkcioniranje, a na vlasnicima i upravi je da traže rješenja koja su im u korist, a dobra su i za hrvatsko gospodarstvo, zaključio je Plenković.

Nije predviđen sastanak s Vučićem u Srbiji


Premijer Plenković rekao je kako nije predviđen sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tijekom posjeta Subotici idućeg petka u povodu otvaranja Hrvatske kuće, čiju je izgradnju u potpunosti financirala hrvatska vlada.

Na pitanje o mogućem sastanku s Vučićem, Plenković je odgovorio kako to "u ovom trenutku nije predviđeno".

- Glavni je razlog posjeta otvaranje Hrvatske kuće koju je potpunosti financirala vlada Hrvatske. Posjet je odraz "konzistentnosti politike vlade koja je usmjerena na zaštitu i podršku interesima Hrvata koji žive u susjednim državama, kazao je Plenković, te dodao kako je u mandatu njegove vlade za 100 posto povećan proračun Ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Plenković u Suboticu dolazi na poziv predsjednice Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasne Vojnić i predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, ujedno i ministra za ljudska i manjinska prava Srbije.

Hrvatski bi se premijer trebao u Subotici sastati s premijerkom Srbije Anom Brnabić. Prvi je to Plenkovićev posjet Srbiji u mandatu, a s Brnabić će, kako je kazao, razgovarati "o svim temama bilateralnih odnosa".

O poreznoj reformi


Novinari su premijera pitali o poreznoj reformi. Župani i gradonačelnici iz redova HDZ-a mahom su pozdravili izmjene, dok oporba nije zadovoljna.

- Ako su u naša dva mandata narasli prihodi jedinica lokalne i područne samouprave za milijardu eura u pet godina, onda to znači da gradonačelnici i načelnici imaju više sredstava na raspolaganju da provode projekte. Politika fiskalne decentralizacije je kontinuitet politike naše Vlade. Predložene porezne izmjene idu u tom smjeru da damo više ovlasti predstavničkim tijelima lokalne razine, da ukidamo prirez, da im damo marginu da oni svojim odlukama utječu na atraktivnost lokalnih sredina i time omogućuju ljudima da imaju veće plaće. Hoće li svi pozdraviti tu ideju ili ne, to je u politici teško, mi težimo tome da radimo dobro za građane, rekao je Plenković.

Naglasio je kako je u politici normalno da se sučeljavaju mišljenja te da sve donesene odluke idu na korist građana.

- Teze da će im nešto faliti jednostvno matematički ne stoje. Politički ih razumijem, ali to nije točno. Nema te obveze koje jedinice lokalne samouprave neće moći servisirati na temelju novih propisa i prihoda koje će imati u idućoj godini. Niti će se morati zaduživati niti opterećivati građane, istaknuo je.

Pohvalio se kako je njegova Vlada osigurala Hrvatskoj za ovo desetljeće 25 milijardi eura nepovratnih sredstava.

- To je praktički jedan cijeli godišnji proračun ekstra sredstava za javna ulaganja, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!