Djelatnici Hitne traže beneficirani radni staž i poručuju - od prosvjeda nismo odustali

31.03.2022.

20:41

Autor: Ruža Ištuk/Dvevnik/IMS/I.Z./HRT

Upozoravaju na težak i stresan posao

Upozoravaju na težak i stresan posao

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednjih smo mjeseci svjedočili učestalim prosvjedima djelatnika Hitne pomoći. Sirenama, rotacijskim svjetlima, fotografijama iz vozila prepunih krvi i zavoja upozoravali su na težak i stresan posao kojim se bave, zbog čega traže i beneficirani radni staž. Od prosvjeda u travnju nisu odustali ni nakon razgovora s ravnateljicom Zavoda za hitnu medicinu. 

Ovo je svakodnevica djelatnika hitne medicinske pomoći.

- Stres, od reanimacije male djece, nakon te reanimacije, presvučete se, popunite opremu, za petnaest minuta morate biti reset. U krajnjem slučaju nemamo se vremena niti dobro isplakati, rekao je medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko zagorske županije Mario Zajec.

Traže beneficirani radni staž koji im je oduzet prije 23 godine. Popis onih koja ga imaju poduži je - policija, vojska, vatrogasac.

- Solisti, znači pjevači, plesači, kontrolori leta, rudari i slična zanimanja koja imaju oštećenja znači otežane uvjete rada, naglasio je dr. med. i liječnik Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Fran Stjepan Naranđa.

Podržava ih ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu, no kaže - zakon ima jasne propise.

- Je li neka služba zaslužuje ili ne zaslužuje beneficirani radni staž je propisao, da taj elaborat u Ministarstvu rada treba predati poslodavac djelatnika. To su u ovom slučaju županijski Zavodi za hitnu medicinu ili sindikati, poručila je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević

Iz Sindikata hitne medicine odgovaraju.

- Ne radi se o tome da nitko nije poduzeo ništa što se tiče sindikata i svih ostalih koji su trebali biti, nego radi se o tome da Hrvatski zavod za hitnu medicinu nije poduzeo ništa. Elaborat, kad pričamo o njemu on ima dvije stvari koje su bitne, a to su da on prvo ne mora biti kao takav, jer je Vlada donijela odluku za policiju da se njima skraćeni radni vijek uredbom donosi i on je kao takav važeći od 2019. godine, istaknuo je predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine Danijel Šota.

Ministar zdravstva poručuje.

- Ja osobno i Ministarstvo zdravstva podupirem takva traženja međutim Ministarstvo zdravstva nije to tijelo koje nekom odobrava ili ne odobrava beneficirani radni staž, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

A da Hitnoj treba pomoć, upozorit će i na prosvjedu za četrnaest dana, a ono što ponavljaju je - mi smo tu da spašavamo živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!