Djelatnici upozoravaju na probleme: treba li hitnoj - hitna pomoć?

18.08.2021.

20:02

Autor: Margareta Jozinović/Dnevnik/B.A./HRT

Hitna pomoć

Hitna pomoć

Foto: Dnevnik / HRT

Skraćeni radni vijek, izdvajanje iz proračuna za djelatnost hitne službe te neujednačen vozni park - na sve to upozorili su djelatnici Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći te uputili otvoreno pismo premijeru i ministru zdravstva. Provjerili smo treba li hitnoj - hitna pomoć.

Marijan Bukovec tri puta tjedno na dijalizu ide sanitetskim prijevozom.


- Svakakva vozila dolaze. Dva-tri dobra vozila, a drugo je sve šrot, kaže.


500-tinjak pacijenata dnevno ovisi o sanitetskom prijevozu.


- Žale se da im je zimi hladno, da ne radi grijanje, da im je ljeti prevruće, da nema klime... Sad je COVID-situacija, još ih potrpaju... I što nema liječnika. Ljudi koji idu na dijalizu suočavaju se s problemima pogotovo visokog i niskog tlaka iza dijalize, kaže Ana Papeš, tajnica Udruge dijaliziranih i transplantiranih Grada Zagreba.


Djelatnicima hitne pomoći i sanitetskog prijevoza tlak svakodnevno dižu neadekvatni uvjeti.


- Možda ću preuveličati, ali ako imamo pet do šest vozila koja su ispod 200.000 km, sve ostalo je i starije i ima puno više kilometara, a o stanju neću ni govoriti, kaže Krešimir Topić, vozač sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


- Poderani madraci, sjedala za vozača i suvozača... Jednostavno potrošeni i istrošeni, kaže Mišel Majetić, vozač sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


U tijeku je javna nabava za 82 vozila za hitnu medicinsku pomoć i za sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


- Za hitnu medicinsku pomoć sva vozila bit će opremljena respiratorom, defibrilatorom i aspiratorom, kaže Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba.


- Ja sam optimist i mislim da bi vozila trebala, ako javna nabava prođe u redu, doći u tri do šest mjeseci, dodaje.


Otvorenim pismom obratili su se premijeru i ministru zdravstva djelatnici Hrvatskog sindikata hitne medicine poručivši kako je Zakon o hitnoj pomoći prijeko potreban.


- Žalosno je da mi danas i pričamo o svemu tome. To je trebalo i prije prilagoditi svemu tome. Međutim, upozorenja, naše primjedbe i taj Zakon o hitnoj pomoći, čak i pravilnik koji je napravljen nije nikad stavljen u rad zato što, eto, nekima to ne odgovara i jednostavno se neće time baviti te izjavljuju u medijima floskule da imamo dobro uređenu hitnu. Međutim, to nije istina i mi moramo reći da nije uređeno kako treba, nama su danas hitni bolnički prijemi puni, kaže Danijel Šota, predsjednik Hrvatskog sindikata hitne medicine i Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći.


Zakon bi se tada morao poštovati, a sve hitne službe trebale bi raditi u istim uvjetima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!