Do kada će šetnja Zagrebom biti opasna?

18.02.2021.

07:29

Autor: Borko Brunović/Dnevnik/HRT

Na Ilici se odlomio komad fasade i pao na pločnik

Na Ilici se odlomio komad fasade i pao na pločnik

Foto: Marko Lukunic / PIXSELL

Jučerašnji incident u središtu Zagreba, kada je s dviju zgrada na ulice pao dio fasade, dodatno je naglasio opasnost koja prijeti prolaznicima. Samo pukom srećom jučer nije bilo težih posljedica. Građani se pitaju do kada će sa strahom hodati središtem grada?

Šetnja središtem Zagreba postala je opasan sport. Cigle padaju, fasade se urušavaju, natpisi upozoravaju. Građani strahuju, ali unatoč tomu šeću i nadaju se da se ništa loše neće dogoditi. Jučer je gospođa za dlaku izbjegla da joj cigle padnu na glavu. Pedesetak metara dalje urušila se fasada na Ilici. Posljednjih mjeseci sve je više ovakvih slučajeva. 


Tragedija je do sada izbjegnuta pukom srećom, no s obzirom na tisuće oštećenih zgrada veliko je pitanje kakva sve opasnost prijeti. Trebaju li Zagrepčani dok šetaju gledati u smjeru krovova, ili još bolje - hodati s kacigom na glavi? Desetljećima zapuštena pročelja potresi su dodatno uzdrmali. Statičari su napravili preliminarne preglede, no nema ih dovoljno i za Zagreb i za Banovinu. 


- Naknadni potresi su sigurno još dodatno oštetili te neke stvari i to treba dodatno pregledati - dakle odgovorni moraju postupati, rekao je Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. 


A odgovorni su, kažu pravnici, vlasnici zgrada. 


- Odnosno, suvlasnici, ako ih je više. Prema tome, oni su dužni održavati zgradu u stanju koje je potrebno, odnosno, u stanju koje osigurava redovitu uporabu i naravno spriječiti opasnost za život i zdravlje suvlasnika i trećih osoba, rekao je odvjetnik Marko Ramljak. 


Uz vlasnike, na opasna pročelja moraju upozoriti i službene osobe. I tu dolazimo do problema i nedorečenosti zakona. Prema jednom tumačenju odgovorni su komunalni redari, tj. Grad, prema drugom - građevinski inspektori odnosno država. 


"Pregled potencijalno opasnih pročelja nije u nadležnosti građevinske inspekcije. Naime, Zakonom o građevinskoj inspekciji propisano je da nadzor nad otklanjanjem oštećenja pročelja ili pokrova postojećih zgrada obavljaju komunalni redari", priopćio je Državni inspektorat. 


Komunalno redarstvo pak poručuje da je to posao države. 


"Građevinski inspektor rješenjem naređuje vlasniku građevine otklanjanje oštećenja na postojećoj građevini zbog kojih postoji opasnost za život ljudi", priopćeno je iz zagrebačkog gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet. 


Dok traje prebacivanje odgovornosti, statičari upozoravaju. 


- Imamo baze podataka, svi zajedno trebamo djelovati prije nego što neko pogine, a onda će biti prekasno barem za tu osobu koja je poginula, poručio je Atalić. 


A ako do crnog scenarija dođe, odgovorni će biti svi; i vlasnici i Grad i država. Treba djelovati. Crvena lampica odavno je upaljena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!