Dodijeljene nagrade "Ivan Filipović" za odgoj i obrazovanje

21.02.2023.

16:00

Autor: M.M./Hina/HRT

Dodijeljene Nagrade Ivan Filipović za odgoj i obrazovanje

Dodijeljene Nagrade Ivan Filipović za odgoj i obrazovanje

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Nagrade "Ivan Filipović" za važna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti, dvije za životno djelo te 15 godišnjih nagrada, svečano su dodijeljene u utorak u Hrvatskome saboru.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je nagrađenima u ime predsjednika Vlade i naglasio važnost učitelja kao onih koji prenose znanja na mlade i omogućuju da to znanje ima društvenu važnost.

Rekao je da Vlada pokušava napraviti sve kako bi taj plemeniti poziv dobio sve što zaslužuje i s obzirom na društvenu važnost i na materijalna prava koja će osigurati budućnost poziva. Dodao je da su za sustav odgoja i obrazovanja osigurana velika sredstva te da će Hrvatska uskoro postati veliko gradilište škola, što će omogućiti učenicima na području cijele Hrvatske jednake uvjete za učenje.

Predsjednica Odbora za dodjelu nagrade Vesna Bedeković pridružila se čestitkama u ime predsjednika Sabora i kazala da se danas sjećamo svih članova sustava koji odgajaju učenike.

Učitelj je više od zanimanja i zvanja, to je poziv i oduševljeno traganje za talentima, kazala je i podsjetila na 200. obljetnicu rođenja učitelja Ivana Filipovića (1823. Velika Kopanica - 1895. Zagreb) po kojem nosi ime hrvatska nagrada za rad i rezultate u predškolskom odgoju, osnovnom, srednjem i visokom školstvu te znanstvenom i stručnom radu.

Nagradom "Ivan Filipović " za životno djelo nagrađene su ravnateljica OŠ Matije Gupca u Zagrebu Ljiljana Klinger u području osnovnog školstva i redovita profesorica u mirovini Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Vedrana Spajić-Vrkaš u području znanstvenog i stručnog rada.

Ljiljana Klinger ističe se među učiteljima i ravnateljima po zapaženim rezultatima u svakodnevnom životu i stručnom radu u osnovnom odgoju i obrazovanju te uživa ugled uzornoga prosvjetnog djelatnika i stručnjaka te vrijednog i čestitog čovjeka i građanina, kaže se u obrazloženju.

- Svatko tko radi srcem pripremljen je za izazove koje može podariti djetetu, rekla je Ljiljana Klinger.

Profesorica Vedrana Spajić-Vrkaš istaknuta je znanstvenica koja je znanstvenim radom u polju pedagogije dala trajan doprinos odgojno-obrazovnoj djelatnosti u Hrvatskoj.

Godišnju nagradu "Ivan Filipović" u području predškolskog odgoja i obrazovanja dobila je Ružica Bjeličić, odgojiteljica u DV Zraka sunca u Križevcima.

U području osnovnog školstva nagrađeni su Tihomir Pleša, učitelj razredne nastave u Područnoj školi Vojakovački Osijek, Danijela Klajn, učiteljica savjetnica u OŠ Rugvica, Jasminka Gerin, učiteljica tehničke kulture i informatike u OŠ Braća Bobetko u Sisku, Nataša Ilić Agatić, profesorica hrvatskog i talijanskog jezika u OŠ Kaštanjer u Puli, i Zdenka Brebrić, stručna suradnica pedagoginja u I. osnovnoj školi u Bjelovaru.

Godišnju nagradu "Ivan Filipović" u području srednjeg školstva dobili su Dalija Milić Kralj, nastavnica stručnih predmeta u Pomorsko-tehničkoj školi u Dubrovniku, Željka Župan Vuksan, nastavnica hrvatskoga jezika u Gimnaziji Sesvete, Natalija Palčić, nastavnica politike i gospodarstva u Centru izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije i IV. gimnaziji "Marko Marulić" u Splitu, Sanda Horvatović, profesorica psihologije u Zdravstvenoj i veterinarskoj školi dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, i Željko Milnović, nastavnik strukovnih predmeta u Srednjoj školi Marka Marulića u Slatini.

U području visokog školstva nagradu je primila Bojana Ćulum Ilić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Godišnju nagradu "Ivan Filipović" u području znanstvenog i stručnog rada dobili su Lahorka Plejić Poje i Ana Ćavar s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i Vedran Bilas s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

- Vrlo ponosan na to što sam početkom 2000-ih uveo prvi izborni predmet iz tehnološkog poduzetništva, vjerojatno 1. na sveučilištu, i što smo u 20-ak godina odgojili velik broj studenata koji razumiju poduzetništvo i zainteresirani su za pokretanje novih tehnoloških poduzeća, rekao je profesor Bilas.

Zahvaljujući u ime nagrađenih, Ljiljana Klinger istaknula je kako je ponosna na nagradu te kazala da je to nagrada svim kolegama, roditeljima i učenicima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!