Dolazi li propast mjenjačnica?

02.08.2022.

07:03

Autor: Kornat Vilović/Dnevnik/HRT

Uvođenjem eura mogao bi se zatvoriti veliki broj mjenjačnica

Uvođenjem eura mogao bi se zatvoriti veliki broj mjenjačnica

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Šesto kuna za sto eura postao je uobičajen iznos koji se dobije pri razmjeni tih valuta tijekom turističke sezone kada morate konvertirati novac u lokalnoj mjenjačnici. No s dolaskom eura potreba za mjenjačnicama uvelike će se smanjiti te će mnoge zatvoriti svoja vrata.

Ako se pita turiste, sve je vrlo jasno, jedinstvena valuta dobra je za Hrvatsku. No kad je riječ o mjenjačnicama, većina od njih devet stotina, koliko ih posluje, morat će razmisliti o drugom poslovnom modelu žele li preživjeti uvođenje eura od prvog siječnja.

- Mjenjačima koji će pokušati raditi samo s mjenjačkim poslovima će biti teško opstati jer 80, 90 posto prometa se odvija oko otkupa i prodaje eura i jednostavno bez toga prometa biti će im teško opstati – upozorava Sergi Gabor, predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača.

Financijski stručnjaci smatraju da se mjenjačnice mogu transformirati, ali se neće sve zatvoriti zbog potražnje za digitalnim novcem, ali i štednje u ostalim valutama.

- Možda će biti nastavak turbulentnih gospodarskih trendova na razini Europe ili svijeta, moguće je da će u mjenjačnicama biti prisutna tendencija da ljudi možda daju određeni dio štednje u druge valute kao što su švicarski franak ili američki dolar – smatra Hrvoje Japunčić, financijski stručnjak.

Zarada na turistima i provizije veće od 10 posto odlaze u povijest, jednako kao i Udruga mjenjača u kojoj, zbog uvođenja eura, razmišljaju o zatvaranju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!