Više od 3000 zagrebačke djece ostalo bez mjesta u vrtiću

20.06.2023.

11:26

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT/IMS/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

S nestrpljenjem su se, nakon ukidanja mjere roditelj odgojitelj, čekali inicijalni rezultati upisa u zagrebačke dječje vrtiće. Pristiglo je gotovo 30% više zahtjeva nego lani, najviše za jasličke skupine. Upisalo se malo više od sedam tisuća predškolaca, a bez mjesta u vrtiću trenutačno je gotovo tri tisuće dvjesto djece koja ispunjavaju uvjete. Gradska vlast ističe da broj neupisanih nije ni približan onom koji su najavljivali roditelji odgojitelji i oporba, dok iz Udruge roditelja odgojitelja poručuju da vlast nema sluha ni za djecu ni za obitelji.
Za obitelj Igora Buhina rezultati upisa u vrtiće nisu dobri, ostali su ispod crte u jasličkoj skupini. Planiraju žalbu.

- Nemamo druge, imamo starije dijete, oboje radimo, nadam se da bi to bilo dovoljno da i drugo dijete dobije vrtić, rekao je Igor Buhin.

A zahtjeva za upis nikad toliko.

Pogledajte prilog koji je pripremila Dominique Bratović Vela:

Grad Zagreb zaprimio je 12.260 zahtjeva za upise u vrtiće, od kojih njih više od 3000 ne ispunjava uvjete zbog premlade dobi, a konačni rezultati nakon prigovora bit će poznati 10. srpnja. Broj zaprimljenih zahtjeva veći je gotovo za trećinu, odnosno 28 ih je posto više nego prošle i pretprošle godine, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Objasnila je da je riječ o trendu prema kojem se znatan dio zahtjeva odnosi na tzv. premladu djecu koja neispunjavaju uvjete jer početkom rujna ne pune godinu dana. Kad se isključe ta djeca, 10.320 je valjanih zahtjeva, od čega je inicijalno upisano 7140, a neupisano 3180.

Istaknula je da su trendovi velikih brojeva neupisane djece ali i sve većeg zanimanja roditelja za jaslice prisutni najmanje pet godina.

Dolenec je ustvrdila da je situacija puno bolja od "crnih predviđanja" oporbe i udruga roditelja odgojitelja koje su proteklih mjeseci govorile o deset i sedam tisuća neupisane djece.

U kontekstu upisa u vrtiće, rekla je da je broj djece koja se rađaju godišnje i prvašića stabilan pa se povećanje zahtjeva ne može obrazlagati demografskim bumom nego promjenama navika roditelja.

Iz kategorije roditelja odgojitelja dolazi više od 1500 zahtjeva.

Manje nego što se očekivalo, ali njih 26% nije ostvarilo upis pa iz Udruge roditelja odgojitelja poručuju: ova vlast nema osjećaj za djecu i obitelj.

- Gradska vlast je obećala gradnju vrtića kao kompenzacijsku mjeru sudu i šaljemo poruku institucijama da Grad nije osigurao mjesta za roditelje odgojitelje koje baca iz mjere. Smanjuje naknadu, a s druge strane je poremetio shemu drugim roditeljima djece koja su ostala neupisana i moraju se snalazit, rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Ni za kćer Sanje Tomić, majke odgojiteljice, nije bilo mjesta u vrtiću, a ona se treba vratiti na posao.

- Neki baka servis, netko nema nikoga, netko nema financijske mogućnosti za tete čuvalice, netko će se snaći kod susjeda, to je sve kratkoročno, djeca zaista trebaju ići u vrtić, smatra Sanja Tomić, roditelj odgojitelj.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se nisu obistinile katastrofične procjene udruge i oporbe, ali da ne mogu preko noći riješiti problem koji se godinama stavljao pod tepih.

Ustvrdio je također da puno veći broj zahtjeva za upis u vrtiće nema veze s ukidanjem mjere roditelj odgojitelj.

S obzirom na planove vrtića, Dolenec očekuje da će do konačnog roka moći upisat još oko 500 djece.

Upisi su provođeni od 24. svibnja do 5. lipnja, a danas su objavljeni prvi rezultati, nakon čega ide rok za prigovore koji istječe 28. lipnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!