Kako pronaći dovoljno mjesta u dječjim vrtićima?

19.06.2023.

20:05

Autor: Dominique Bratović Vela/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Jedan od najvažnijih problema zagrebačke gradske vlasti jest - kako pronaći dovoljno mjesta u dječjim vrtićima, ne samo za djecu zaposlenih roditelja nego i dosadašnjih roditelja odgojitelja koji su izmjenom mjere dobili mogućnost prijave. Gradonačelnik Tomašević poslao je dopis ravnateljima vrtića da povećaju broj djece u grupama, a prve rezultate upisa predstavit će sutra.


Za Katarinu Marenčić, majku četvero djece, sutra je dan odluke - bit će poznati prvi rezultati prijava za upise u zagrebačke dječje vrtiće.

- Podnijela sam zahtjev za dijete od 2,5 godine. Imam status roditelja odgojitelja. Planiram ići raditi kroz neko vrijeme, smanjuje se naknada, tako da ćemo biti prisiljeni ići raditi, rekla je Katarina Marenčić, majka, roditelj odgojitelj.

Rezultate upisa čekaju i u Udruzi roditelja odgojitelja - jer, tvrde, iz te kategorije oko 5000 djece vrtićke i jasličke dobi ima pravo upisa.

- Djeca ne mogu biti natrpana kao sardine u grupama, tako da ćemo pratiti rezultate i vidjeti kako će grad riješiti nastali problem,, rekla je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

A ravnateljima dječjih vrtića gradonačelnik Tomašević prije nekoliko dana poslao je dopis.

- Stoga vas molim da ove godine iznimno povećamo broj djece u postojećim i novim jasličkim i vrtićkim skupinama za između 1 i 4 iznad postojećeg gradskog prosjeka, sukladno specifičnim situacijama u svakom vrtiću i skupini, te time minimaliziramo broj djece bez mjesta u gradskim vrtićima, stoji u dopisu gradonačelnika.

Državni pedagoški standard - u zagrebačkim vrtićima ne poštuje se već godinama, ističu u Udruzi odgojitelja SIDRO.

- Gradski prosjek 2022. je bio 15,3 prosjek djece u jasličkim skupinama, a 2019. 17,29, sada bi se išlo, kako smo razumjeli, na standard od prošle godine, kaže Nadina Đuretić, dopredsjednica Udruge SIDRO.

No, ostanu li predškolske skupine prevelike, upozoravaju u Sidru, ni najavljena zapošljavanja više od 550 odgojitelja na neodređeno - neće privući nove ljude.

- Pitanje je koliko su ljudi spremni raditi u takvim uvjetima koji su nesigurni za djecu, a za njih je to velika odgovornost s kojom vi morate svaki dan živjeti i raditi, kaže Đuretić.

A mama Katarina nema mnogo manevarskog prostora.

- Nemamo nikakav plan B, nemamo baka servis, tako da moramo upasti u vrtić, kaže Katarina Marenčić.

Svi neupisani mogu se žaliti, ali za sve roditelje čiji predškolci ostanu ispod crte - počinje dugo, stresno ljeto - dok se ne snađu. I dok se ne sagrade svi najavljeni vrtići.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!