Domovinski pokret i Suverenisti: Odluka Ustavnog suda očekivana

15:42 / 16.05.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Član Predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel

Član Predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Domovinski pokret i Hrvatski suverenisti ustvrdili su u ponedjeljak da je odluka Ustavnog suda koji je neustavnim ocijenio pitanja Mostovih referendumskih inicijativa bila očekivana, jer se radi o sudu koji je institunacionalizirana velika koalicija HDZ-a i SDP-a.

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da referendumska pitanja iz dviju Mostovih inicijativa o ukidanju covid potvrda i "stožerokracije" nisu u skladu s Ustavom.

Član Predsjedništva Domovinskog pokreta Igor Peternel rekao je Hini da u Domovinskom pokretu nisu iznenađeni takvom odlukom Ustavnog suda

- Nismo iznenađeni i naš pravni tim će detaljno proučiti obrazloženje, rekao je.

Politički, to nas uopće ne čudi, dodao je, s obzirom da dugo znamo kako se bira Ustavni sud, da je to zapravo institunacionalizirana velika koalicija HDZ-a i SDP-a gdje oni kadroviraju svoje zaslužne kadrove.

- S tim da HDZ tu uvijek ima laganu većinu koja stoji u obrani ključnih interesa stranke, smatra Peternel.

Drži kako su se svi već "opekli" na referendumu o braku te se sada vidi kako "duboka država" ne dozvoljava više nikakve, a kamoli ustavne referendume. Peternel je kazao i da u normalnom svijetu postoji mogućnosti promjene Ustava, ali to kod nas vlast ne dozvoljava.

- Sve je zacementirano pod direktnom kontrolom stranke na vlasti, rekao je.

Pavliček: Nažalost, bilo je očekivano

I predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček rekao je Hini da je ta odluka Ustavnog suda bila očekivana.

- Nažalost, bilo je očekivano. S obzirom da znamo kakav je omjer Ustavnog suda i kako se on bira, kazao je.

Pojasnio je i kako svi znamo da se članovi Ustavnog suda biraju dvotrećinskom većinom, odnosno dogovorom HDZ-a i SDP-a.

- Tako da su to osobe koje tim strankama i njihovim interesima polažu račune. Nažalost, taj sud je sve samo ne neovisan, istaknuo je.

Dodao je i kako takva odluka samo pokazuje kako funkcionira demokracija u našoj zemlji. Pavliček ocjenjuje da je, bez obzira na sve, svoj pravorijek reklo 400.000 građana koji su dali potpise za referendumske inicijative.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!