16:14 / 23.09.2020.

Autor: D.M./HRT

DORH odgovorio na prozivanja o curenju informacija

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iako kao demokratsko društvo trebamo njegovati pravo na kritiku - i to pravo ima svoje granice, poručuju iz DORH-a.
Na prozivanja zbog curenja informacija iz istraga reagiralo je Državno odvjetništvo. U priopćenju upozoravaju da - iako kao demokratsko društvo trebamo njegovati pravo na kritiku - i to pravo ima svoje granice.

● Milanović: Nisam nervozan, nego zabrinut 
 Božinović u Dnevniku: Istražuje se curenje podataka 
 Odvjetnik Miljević o provođenju istrage u aferi "Janaf"  
 Žganjer: Dio ljudi u policiji znao je za istragu 

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavljuje odgovor na medijske objave i istupe kojima je kao povod poslužila posljednja akcija USKOK-a, a kojima se dovodi u pitanje pa čak i iznose optužbe na dinamiku i način postupanja u provođenju izvida te se prozivaju DORH i USKOK za "curenje informacija" iz istraga.

Afera "Janaf": Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika

U svakom demokratskom društvu postoji i mora postojati pravo na kritiku pa tako i na kritiku rada pravosudnih tijela. Međutim, neke kritike pa čak i omalovažavanje i optužbe na račun DORH-a i USKOK-a kojima svjedočimo zadnjih dana prelaze razinu prihvatljivu za jedno demokratsko društvo koje poštuje vladavinu prava i trodiobu vlasti kao najviše vrednote, koje jamči i Ustav Republike Hrvatske.

"Uvijek postupamo u granicama Ustava i zakona"

Položaj, dužnosti i ovlasti Državnog odvjetništva propisani su Ustavom Republike Hrvatske i drugim pozitivnim propisima koji se odnose na njega kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo, propisuju njegove ovlasti i način postupanja, a u granicama tih pravnih okvira Državno odvjetništvo isključivo i uvijek postupa.Cilj je i dužnost Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji s policijom provesti izvide, otkriti kazneno djelo i počinitelja te ga procesuirati i ishoditi pravomoćnu osuđujuću presudu u postupku koji se vodi prema postupovnim odredbama Zakona o kaznenom postupku, Zakona o državnom odvjetništvu i Zakona o USKOK-u. Pri tome se uvijek rukovodimo zaštitom probitaka kaznenog postupka i prikupljanjem dokaza o počinjenju kaznenih djela na temelju relevantnih zakonskih odredbi vodeći računa o pravima obrane. Do pravomoćne osuđujuće presude kojom se nikome ne povrjeđuje nijedno pravo ne dolazi se spekulacijama i kalkulacijama kakvima svjedočimo u posljednjih nekoliko dana.

"Opstruiranje kaznenog postupka"

Dinamika i način postupanja u provođenju izvida u svakom konkretnom slučaju ovisi o do tada prikupljenim dokazima, postupovnim odredbama zakona, o postojanju svih obilježja pojedinih kaznenih djela koja se okrivljenicima stavljaju na teret, a koja su propisana Kaznenim zakonom. Nakon donošenja rješenja o provođenju istrage u kojem se, u skladu sa zakonskim odredbama, obrazlaže osnovana sumnja da su okrivljenici počinili određena kaznena djela, sadržaj tog rješenja postaje dostupan svim sudionicima kaznenog postupka. Zakon o kaznenom postupku daje pravo svakom okrivljeniku da se brani na način koji smatra za sebe najpovoljnijim zbog čega se u javnost često plasiraju neprovjerene i nepotpune informacije radi opstruiranja kaznenog postupka, a čemu i sada svjedočimo.

Državno odvjetništvo kao tijelo kaznenog progona ne može bitno utjecati na uzroke kriminalnog ponašanja pa tako i korupcije jer se po logici stvari bavi posljedicama, ali da bi u tome mogli biti uspješni, potrebna nam je potpora zakonodavne i izvršne vlasti te povjerenje građana. Diskreditiranje državnog odvjetništva tome sigurno ne doprinosi", stoji u priopćenju objavljenom na internetskim stranicama DORH-a.

Slučaj Janaf i danas je neizbježna tema među političarima

Predsjednik Zoran Milanović novinarima je objasnio svoju jučerašnju tvrdnju da su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i premijer Andrej Plenković trebali znati da se vodi istraga o Draganu Kovačeviću - prije nego što je treći put izabran za čelnu osobu Janafa. Milanović kaže da nije nervozan - što je jučer sugerirao premijer - nego zabrinut i, kako tvrdi, spreman pomoći.

Reakcije na uhićenja vezana uz poslovanje Jadranskog naftovoda stigle su i s Markova trga. Saborski zastupnici oporbe zbog toga su sazvali izvanredan sastanak. Traže osnivanje istražnog povjerenstva o radu Državnog odvjetništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!