Na početku polugodišta - učenici desetak škola pratit će nastavu na daljinu

19:17 / 09.01.2022.

Autor: Sunčica Findak, Irena Košar/Dnevnik/HRT

Kreće drugo polugodište

Kreće drugo polugodište

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U nimalo jednostavnim uvjetima, sutra počinje drugo školsko polugodište. Iako nijedna županija nije zatražila prelazak svih škola na on-line nastavu, desetak škola u zemlji ipak će raditi prema tom, takozvanom C modelu.

Ravnateljica OŠ Miroslav Krleža iz Zagreba Silvana Galinović zasigurno je najsretnija ravnateljica. Ne zato što kreću po A modelu, nego zato što se nakon potresa sutra vraćaju u svoju - obnovljenu školu.


- Uzbuđenje vlada kao da se useljavamo u novi stan, osjećaj je fantastičan, kaže.


Od sutra se vraćaju učenici viših, a za tjedan dana i oni nižih razreda. No srednjoškolci u Petrinji nisu još te sreće, u zamjenskom su prostoru i zahvalni domaćinu, ali..


- Nama je glavni problem što opće obrazovne predmete tu možemo obavljati, ali praksu za ono što smo imali praktikume u našoj školi - to ne možemo, snalazimo se na razne načine, kaže Milan Orlić, ravnatelj Srednje škole Petrinja.


U zadarskoj pak strukovnoj školi odlučili su prijeći na C model nastave. 


- Svi smo mi svjesni da su naši učenici, njih tisuću koji bi trebali ući u ponedjeljak kroz ova vrata, protekla dva tjedna feštali, veselilo se, bili su u uvjetima koji nisu bili epidemiološki. Međutim, više od 60 % njih su putnici i oni se voze autobusom u kojima se voze i naši stariji sugrađani i to je temeljni razlog zašto smo išli na tu odluku, kaže Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića, Zadar.

Maturanti žele što više nastave uživo


Maturantima u svim školama nije nimalo jednostavno. Žele što više nastave uživo.


- To mi je jako bitno, očekujem probnu maturu za koju još uvijek nemamo sve informacije, kaže maturantica Paola.


Ali zato znaju pravila.


- Još uvijek nosimo maske, još uvijek ne smijemo mijenjati učionice, još uvijek smo u matičnoj učionici, kaže Ivana iz 7. razreda.


Sutra će tako sjesti u klupe, ali već za 40 dana, u veljači, ponovno će na odmor od tjedan dana.


- Mislim da učenicima treba odmora, da je period od božićnih do uskršnjih praznika dug i da će im taj tjedan dobro doći za jedan kratak predah, kaže Brigitte Gmaz, ravnateljica OŠ Vladimir Bosnar, Stubičke Toplice.


A koliko su se vremena promijenila govori i želja resornog ministra uoči novog polugodišta.


- Nadam se da ćemo uspjeti svladati svo gradivo kao i do sada uz što manje online nastave, rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja.


Uza svu tu zarazu, respiratore, samoizolacije, čovjek gotovo da poželi govoriti kao nekada o problemima poput reforme školstva ili pak gdje su stali pregovori sa sindikatima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!