Državna tajnica: Proširit ćemo postojeće kapacitete domova za nezbrinutu djecu

04.05.2022.

14:10

Autor: T.D./HRT/Hina

Državna tajnica Marija Pletikosa

Državna tajnica Marija Pletikosa

Foto: Patrik Macek / Pixsell

Ministarstvo rada, obitelji i socijalne politike ne planira graditi nove ustanove za smještaj djece bez roditeljske skrbi, već povećati kapacitete postojećih domova te poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima, poručila je u srijedu državna tajnica Marija Pletikosa.


- U suradnji s Ministarstvom graditeljstva i državne imovine imamo dogovore za dobivanje novih kapaciteta koje ćemo proširiti i poboljšati kako bismo smjestili svu djecu kojoj je potrebna žurna pomoć, rekla je Pletikosa prilikom posjete Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj.

U njemu boravi 90 djece u dobi do sedam godina, ali nedostatak smještajnih kapaciteta već je dulje vrijeme prisutan kada je riječ o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

Pletikosa je istaknula da će nadležno ministarstvo također poticati smještaj u udomiteljskim obiteljima i program organiziranog stanovanja, kojemu teže i zemlje Europske unije.

- Organizirano stanovanje znači deinstitucionalizaciju i transformaciju ustanova. Želimo da djeca više ne žive u ovakvim zgradama nego da žive i stanuju u okruženju u kojem i mi ostali živimo i koje je slično obiteljskom okruženju, rekla je.

- Za razliku od udomiteljskih obitelji u kojima žive s udomiteljima, u organiziranom stanovanju o djeci brinu stručni radnici i zaposlenici u sustavu socijalne skrbi, kazala je državna tajnica.

Ona je u Nazorovoj bila na uručenju donacije Privredne banke Zagreb u iznosu od 312 tisuća kuna kojom je Dom izgradio i opremio senzoričko igralište za svoje najmlađe korisnike koje je izgrađeno u sklopu humanitarnog projekta "Činim dobro svaki dan" koji provodi PBZ Grupa.

- Za pomoć djeci i mladima smo u sklopu ovog projekta izdvojili više od 27,5 milijuna kuna te realizirali 62 donacije koje potvrđuju našu trajnu posvećenost pomaganju zajednici u kojoj poslujemo, rekao je predsjednik Uprave PBZ-a Dinko Lucić.

Dodao je da će nastaviti pomagati dječjim domovima u svim županijama.

Ravnateljica Doma Jasna Ćurković Kelava naglasila je da je rana intervencija jedna od vrlo važnih usluga za najmlađu djecu koja imaju probleme ili rizike u razvoju.

- Zahvaljujući projektu Činim dobro svaki dan, imamo senzorički park koji će značajno podići standard terapije i pomoći djeci u tretmanu, kazala je.

Dječji dom Zagreb u institucijskim i izvaninstitucijskim uslugama ima ukupno 450 korisnika, djece i članova njihovih obitelji.

Na istoj lokaciji nalazi se i Majčinski dom, koji brine o nezbrinutim trudnicama i majkama s djecom, a trenutno u njemu borave 18 korisnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!