07:00 / 22.01.2022.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/HRT

Od iduće školske godine dva nova programa građanskog odgoja u Zagrebu

Novca za oba programa ima dovoljno

Novca za oba programa ima dovoljno

Foto: Dnevnik / HRT

Iduće školske godine zagrebačkim učenicima bit će ponuđena dva nova programa građanskog odgoja i obrazovanja. Jedan, projekt koalicije platforme Možemo i SDP-a, namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Drugi, koji se pod nazivom "Škola u zajednici" već provodi u jednoj riječkoj gimnaziji, ponudit će se i zagrebačkim srednjoškolcima.

Kako zeleni kutak blizu škole pretvoriti u mjesto za druženje - to je pilot-projekt kojim se u sklopu predmeta "Škola i zajednica" bave riječki gimnazijalci.


- Svi zapravo jako volimo taj predmet. Nema knjiga, bilježnica, samo su naše ideje, želje, i onda je, na kraju krajeva, naša volja i zalaganje puno veće nego inače, kaže Saša Prekali, učenica 3. razreda u Prvoj hrvatskoj riječkoj gimnaziji.


- Međupredmetne teme se provode u sklopu redovite nastave i ne provode se sustavno, ovo je drugi pristup, imaju dva sata tjedno i sustavno se i kontinuirano bave nekim problemom, kaže prof. Helena de Karina iz Prve hrvatske riječke gimnazije.


Od jeseni, i zagrebački će srednjoškolci imati priliku sudjelovati u fakultativnom predmetu "Škola i zajednica". Teme iz 11 područja - od zdravlja do migracija i lažnih vijesti. 


- Ako je problem kojim se bave siromaštvo u gradu Zagrebu, nekoliko sati, na primjer, deset, mogu i moraju provesti u pučkoj kuhinji. Cilj predmeta je da mladi ljudi predlože određena rješenja i da drže odgovornima one koji donose odluke, a to su političari, ističe dr. sc. Boris Jokić, koautor programa Građanskog odgoja i obrazovanja "Škola i zajednica".


A zagrebačka gradska vlast zadovoljna i uzbuđena - aktivni građani, poručuju, razvijaju se od malih nogu.


- Vjerujem da ćemo u konačnici, kad rezultati ovih obrazovnih programa dođu na svoje, svi živjeti bolje, tolerantnije i solidarnije u ovom društvu i u ovom gradu, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.


- Aktivno građanstvo je temelj svakog razvijenog demokratskog društva, zato je nama građanski odgoj od vrlo velike važnosti i zato apsolutno podržavamo ovakva dva projekta koja sad uvodimo u škole, kaže Tanja Đaković, prof., potpredsjednica SDP-a.


Drugi, prije najavljen program građanskog odgoja - kao izvannastavna aktivnost za učenike osnovnih i srednjih škola - bit će gotov sredinom veljače. Pa će najesen zagrebački učenici i njega moći birati, a profesori njime pojačati satnicu.


- Svi oni će imati kvalitetno stručno usavršavanje prije nego što krenu, kaže Tomislav Reškovac, prof., predsjednik Povjerenstva za izvannastavnu aktivnost "Građanski odgoj i obrazovanje".


Novca za oba programa građanskog odgoja, usavršavanje učitelja, plaćanje sati izvan norme i evaluaciju programa, poručuje gradonačelnik, ima više nego dovoljno - dva milijuna kuna. Poziva stoga škole da se odazovu i sudjeluju u pilot-fazi obaju projekata. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!