Dvije ukrajinske obitelji sigurnost pronašle u Velikoj Gorici

13:21 / 12.06.2022.

Autor: Barbara Ravbar/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Svetlana iz Ukrajine

Svetlana iz Ukrajine

Foto: HTV / HRT

Do sada je u Hrvatskoj utočište od rata našlo gotovo 20 tisuća izbjeglica iz Ukrajine. Dvije su obitelji sigurnost pronašle u Velikoj Gorici, gdje već grade novi život.

Na trodnevno putovanje vlakom iz bombardiranog Harkiva Svetlana je ponijela samo jedan kovčeg. Deset ukrajinskih obitelji usmjereno je prema Zagrebu, a Svetlanina je obitelj, zajedno s još jednom, novi dom pronašla u Velikoj Gorici.

- Naše putovanje započelo je evakuacijskom vlakom u Harkivu. To je bio najteži trenutak, putovati kroz svoj grad, osjećati užasnu gužvu zato što je u tom vlaku bilo strahovito puno ljudi, osjećati pritisak i opasnost koja je visjela u zraku. Osjećala sam to i zato što sam stalno čula plač žene koja je bila pokraj mene, kaže Svetlana.

Kada su došli u Hrvatsku, najpotrebniji su im bili mir i sigurnost. To im je pružio Rudolf, koji im je ponudio svoju kuću. Kako bi je opremili za dolazak obitelji, uključila se cijela zajednica.

- Imali smo doslovno jednu pipu u kupaoni, tako da smo imali 52 sata da stavimo kuću u funkciju. Ono što je važno, uključila se cijela zajednica - od škole, svih razreda, svih udruga, vegelegansi, Turopoljsko srce, nogometaša iz HNK Gorica, puno dobrih ljudi. Jedno vrijeme nas je tu bilo 30, kaže Rudolf Vujević, Velika Gorica.

U Velikoj Gorici borave dva mjeseca. Dok Svetlana polaže kolegije putem interneta, najmanji su krenuli u školu.

Iako su u Velikoj Gorici pronašli sigurnost i toplinu zajednice, njihovi očevi i muževi ostali su braniti svoju zemlju. Svakodnevno prate situaciju na ratištu i vesele se danu kada će ponovno biti na okupu, nadaju se, u slobodnoj Ukrajini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!