Mali Zagreb - počast starim obrtima

13.05.2022.

08:08

Autor: Barbara Ravbar/Regionalni dnevnik/HRT

Mali Zagreb

Mali Zagreb

Foto: HRT / HRT

Krznarije, zlatarnice i urarske radnje - mali obrtnici daju život i karakter svakom gradu. Četvero Zagrepčana odlučilo im je odati počast i to minijaturnom izložbom posvećenom starim obrtima i njihovom doprinosu gradskoj baštini. Izložbu su sakrili na najočitijem mjestu - gradskim ulicama.

Na rubnicima, uglovima, u kutovima zgrada - izložba minijatura Mali Zagreb nalazi se na preko 10 lokacija, na svim onim mjestima koja se u žurbi lako previde. Ovo je nastavak projekta koji je svoju premijeru doživio prošlog proljeća, a ovogodišnja tema su stari obrti.

- Htjeli smo se osvrnuti na neke stare zanate, obrte i to čega više nema. Meni je neka intencija da pokažemo da to još uvijek postoji, čak možda u nekoj minijaturnoj formi - kaže Fillip Filković, idejni začetnik projekta "Mali Zagreb".

Inspiracija za ovu seriju minijatura je svakodnevna gradska vreva, ali i serija fotografija nepoznatog umjetnika koji je 80-ih godina fotografirao obrte u Zagrebu. Sve makete ručno su oslikane.

- S više lakova se lakira, brusi i boja, tako da se uvijek treba čekati to sušenje, otprilike tjedan dana – naglašava Mia Martinović, koja oslikava makete "Mali Zagreb".

Nekima su se minijature toliko svidjele da su ih odlučili ukrasti. Na dijelu lokacija nedostaju izložbeni primjerci, a organizatori izložbe u procesu su njihove ponovne izrade.

- Molimo ljude da ih ne skidaju, da ih ne trgaju, jer smo ih dosta dobro zalijepili i mislim da se netko treba jako dobro potruditi da to skine, što zapravo nije kul – poručuje Filković.

Minijaturni zagrebački obrti na ulicama će biti izloženi do rujna, a šetnje gradom idealna su prilika za njihovo razgledanje. Kako bi ih pronašli samo je potrebno - pogledati malo bolje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!