Počelo rušenje zgrade Badela u Sesvetama

23.08.2022.

17:02

Autor: Barbara Ravbar/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Tvornica Badel

Tvornica Badel

Foto: HTV / HRT

Napokon je počelo rušenje zgrade Badela u Sesvetama. Čišćenje propale tvornice trebalo bi trajati nekoliko mjeseci, nakon čega počinje gradnja novog poslovno-stambenog kompleksa. 

Nakon što je 2015. godine usvojen Generalni urbanistički plan, s propalom tvornicom nije se događalo gotovo ništa. Dolaskom novog investitora krenulo je rušenje i planiranje gradnje novih objekata. Pomakom su zadovoljni i članovi Udruge zelene i plave Sesvete, koji godinama daju prijedloge za urbanistička rješenja.

- Ono što nas u stvari veseli, da su sad počela rušenja nekih ključnih zgrada, što vjerujemo da znači da investitor ima stvarno ozbiljne namjere u promjeni, odnosno transformaciji ovog prostora, govori Marijo Spajić, Udruga Zelene i plave Sesvete.

Jedan od glavnih prijedloga bio je da se prostor bivše tvornice otvori prema istoku Sesveta i postane koristan prostor za građane i njihove potrebe. Rušenje je započelo sredinom kolovoza, a završetak radova predviđen je krajem kalendarske godine. 

- Naselje će biti stambeno poslovnog karaktera. Podjednako važan naglasak stavljen je na kvalitetu stanovanja, koje je nužno za centar najvećeg zagrebačkog kvarta, što Sesvete jesu, ali isto tako i na kvalitetu ostalih sadržaja, naglašava Marko Ćurković, investitor.

Gradnja znači i dodatno prometno opterećenje u tom dijelu naselja. To bi se riješilo produživanjem Branimirove ulice, no produživanje je zaustavljeno zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. 

- Oni su sad više manje riješeni, tako da možemo ići u izvlaštenja zemljišta, kako bi produženje Branimirove išlo dalje - prva, druga i treća faza, govori Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Pozitivne promjene pozdravljaju i stanovnici Sesveta. 

- Bit ću presretna ako se sruše i Sljeme i Badel. Da se ne skupljaju narkomani, dileri i tako dalje, rekla je Danica.

- Planski reprogramirati Sesvete treba itekako. Dakle, mnoge od takvih, u ovom momentu neupotrebljivih nekretnina, su prava prilika za napraviti ceste, petlje i ostalo, rekao je Božidar.

Gradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa proširit će kapacitete Sesveta i maknuti raspadnuti kompleks stare tvornice iz centra naselja. Ipak, treba vidjeti koliko će vremena proći dok građani ugledaju novo lice Sesveta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!