Epidemiolog Brkić: Na Banovini prokuhavati vodu za piće

09.02.2021.

11:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Mnogi stanovnici Banovine nakon upozorenja stručnjaka prokuhavaju vodu prije uporabe, što je izazvalo polemiku epidemiologa i direktora sisačkog vodovoda. Predloženo prokuhavanje zbog opreza direktor Vodovoda smatra širenjem panike jer, kako kaže, voda je pitka, čista i zdrava.

- Ne pijem vodu iz slavine, upozorili su nas iz komunalnog da ne pijemo tu vodu. Pijemo flaširanu vodu koju smo dobili u Crvenom križu, rekla je stanovnica Mira Gnjatović.

- Zamislite da se dogodi hidrična epidemija. Ona eksplodira. Svi koji piju vodu, oboljet će. Vi onda imate u jednom trenutku tisuću pacijenata. Moramo misliti na nešto što se može dogoditi, a ovo je vjerujte mi opravdano i epidemiološki jako dobro utemeljeno, rekao je ravnatelj sisačko-moslavačkog Zavoda za javno zdravstvo Inoslav Brkić.

- Njemu to nije prvi put, nažalost. Mislim da to nije dobro i da nije odgovorno stvarati paniku i ljude upozoravati na nešto što nije istina, smatra Pejo Trgovčević, direktor Sisačkog vodovoda.

Brkić jutos na radiju objasnio svoju preporuku

Ravnatelj Brkić pozvao je ranije danas građane na potresom pogođenom području Banovine da prokuhavaju vodu za piće.

- Dobra je stvar što imamo vode u petrinjskom vodovodu, no premda su vode urednog nalaza, moja preporuka je i dalje prokuhavanje prije korištenja za piće. Nalazi su dobri, ali kako potres čini štetu nad zemljom, čini je i pod zemljom, rekao je Brkić.

U emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" istaknuo je važnost higijene, posebno na ruralnom području gdje su bunari glavni vodoopskrbni objekti što, tvrdi, predstavlja opasnost.

Pomicanjem cijevi povlači se kanalizacijski sadržaj

Pojasnio je da je zbog pomicanja tla u potresu došlo i do pomicanja vodovodnih, ali i kanalizacijskih cijevi, a kada nema vode u sustavu nastaje podtlak koji povlači, odnosno usisava okolni kanalizacijski sadržaj.

- Zato i idemo na ovu sigurnosnu mjeru jer epidemiologija se bavi preventivom - bolje spriječiti nego liječiti, poručio je Brkić.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Krešimir Luetić ne smatra problemom što Sisačko-moslovačka županija nakon dva dana bez novih osoba zaraženih koronavirusom danas ima njih 14.

Luetić je naveo da se jučer pojačano testiralo s namjerom da se otkriju asimptomatični slučajevi zaraze, napravi istraživanje cijelog populacijskog segmenta ovog područja te istraži što je razorni potres kao nepogoda mogao donijeti.

Broj zaraženih u znatnom opadanju, situacija pod nadzorom

- Kada se pogleda tjedna razina vidi se da je broj oboljelih u znatnom opadanju, situacija je pod punim nadzorom, a drugih epidemija nemamo, poručio je.

Za AstraZenecino cjepivo protiv koronavirusa, kojega je Hrvatska najviše naručila, a Nijemci, Talijani i Francuzi njime ne žele cijepiti starije od 65 godina, Luetić je kazao da je to cjepivo odobrila Europska agencija za lijekove za sve starije od 18 godina.

- Treba reći da je to cjepivo učinkovito, sigurno i trenutačno najdostupnije, istaknuo je i ocijenio da dio europskih zemalja ne želi cijepiti starije ne zbog nesigurnosti i rizika za zdravlje, nego nedovoljnog broja ljudi koji bi potvrdili statistički učinak tog cjepiva.

Vrlo vjerojatno ćemo već za koji tjedan imati nove studije koje će potvrditi učinak i kod starijih od 65 godina

Krešimir Luetić

Za koji tjedan potvrda učinka AstraZenece kod starijih od 65 godina

Luetić je logičnim ocijenio da ako netko sa 60 ili 62 godine ima učinak od tog cjepiva koje ga u znatnom postotku štiti od zaraze, a gotovo 100 posto od smrti ili hospitalizacije, zašto onda netko sa 66, 67 ili 69 godina ne bi imao takvu zaštitu.

- Vrlo vjerojatno ćemo već za koji tjedan imati nove studije koje će potvrditi učinak i kod starijih od 65 godina, rekao je.

Načelnik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved komentirao je izjave sisačke gradonačelnice Kristine Ikić Baniček da na jučerašnjem sastanku Stožera s gradonačelnicima i načelnicima na Banovini u dva i pol sata nije bilo nikakvih zaključaka.

Ikić Baniček u drugi plan stavlja posljedice potresa, a u prvi politikanstvo

- Gospođa Ikić Baniček od prvog trenutka pokušava staviti u drugi plan posljedice potresa, a u prvi plan polemizira politikantskim pristupom, što neću prihvatiti i u to se uopće nemam namjeru upuštati, poručio je Medved.

Istaknuo je da je ministar graditeljstva Darko Horvat u ta dva i pol sata precizno iznosio informacije i upute prema kojima građani trebaju postupati sa svojim objektima koji imaju crvenu, žutu ili zelenu oznaku.

Naglasio je da je Vlada od potresa pa na ovamo donosila pravovremene i odgovarajuće odluke, angažirane su sve sastavnice sustava Domovinske sigurnosti, a 24 sata na dan koordiniraju se sve snage i njihove aktivnosti na potresom pogođenom području.

Medved je izvijestio da se na dnevnoj razini dijeli oko 9000 toplih obroka koji se distribuiraju i u 305 udaljenih naselja, postavljen je 1341 kontejner, statičari i inženjeri su od 47.000 zahtjeva pregledali 28.700 objekata, od kojih je više od 3400 dobilo crvenu oznaku.

Kao drugi korak naveo je uklanjanje objekata koji su oštećeni do te mjere da se moraju rušiti zbog sigurnosti ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!