07:20 / 09.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./B.A./HRT

Na Banovini prioritetno rušenje 82 zgrade, popis svih daleko veći

default error photo

I dalje se radi na normalizaciji života na Banovini. U Glini se počinje s rušenjem objekata koji prijete urušavanjem na susjedne kuće i zgrade. Ponajprije onih u središtu grada koji su opasni za prolaznike. 

Od potresa do danas oznake na stambenoj zgradi u središtu Gline promijenile su se - od zelene do crvene. Ubrzo će se rušiti dimnjak koji je viši od cijele zgrade. A stanari su se iselili pa vratili, priča Slavica Ćosić iz Gline.

Glina: Prioritetni objekti za rušenje smješteni uglavnom u centru, a u vlasništvu su države

HRT-ova reporterka Jelena Bokun kazala je u večernjem Dnevniku kako su 22 prioritetna objekta za rušenje u gradu Glini smještena uglavnom u centru grada te su većinom u državnom vlasništvu i dobili su crvenu oznaku. Naglasila je kako stvaraju ugrozu te postoji mogućnost njihovog urušavanja. Bokun je dodala kako će se rušiti i neki dijelovi stambenih zgrada, a Stožer je angažirao šest tvrtki koje će izvoditi radove rušenja.

- Rušenje objekata s crvenom oznakom na području cijele Sisačko-moslavačke županije trebalo bi početi kroz sljedećih nekoliko dana. U tijeku je izrada elaborata i to po ubrzanom, skraćenom postupku, tako da čim to završi - krenut će i samo rušenje. Ono što će se prvo rušiti - zgrade su od javnog značaja koje su uglavnom u državnom, županijskom, odnosno gradskom vlasništvu. Zgrade su to koje prijete sigurnosti ljudi odnosno druge imovine. Gradovi su dosad predali stožeru svoje liste prioriteta. Popis prijedloga onih zgrada koje bi se trebale rušiti prve upravo iz tog razloga jer prijete sigurnosti građana. Dosad je na tom popisu Sisak primjerice predložio 13 zgrada, Petrinja 25, a Glina 22 objekta. Kako su nam rekli, ti će se popisi ionako proširivati. Kada govorimo o Glini, na tom popisu nalazi se stari dio srednje škole, veliki dimnjak koji prijeti sigurnosti stanara u jednoj zgradi, kao i župnoj kući Ivana Nepomuka. Nakon što se sruše prioritetne zgrade kojih je na području cijele županije 82, na redu će biti obiteljske kuće i stambene zgrade. Građani i dalje mogu podnositi zahtjeve, a prije samog rušenja bit će potrebna njihova suglasnost. Danas nam je potvrđeno iz Stožera - od petka će se zaprimati zahtjevi za obnovom, istaknula je.

Velika šteta na glinskom župnom dvoru starom 180 godina

- Svaki dan sve je lošije, kaže župnik Župe svetog Ivana Nepomuka, Ivica Mađer.

- Najveći problem su nosivi zidovi koji su se na tavanu već u potpunosti odvojili od tavanskog poda i pogotovo na ovu stranu prema ulici, dodaje.

No ni zelena oznaka ne znači mnogo kad prokišnjava krov na kojem zjapi rupa nakon skidanja dimnjaka. A ispod deke 6 je stanova. Kiša i snijeg, kažu, napravit će štetu kao i potres.

- To je katastrofa. Ja svaki dan idem tu na krov, tu najlone povlačim nazad da mi ne kisne, malo dijete imam od 8 godina, nami je jednostavno samo otić odatle i bog doviđenja, kaže Marko Pavlović iz Gline.

Treba li prokuhavati vodu?

Još od potresa Mira Ignjatović prokuhava vodu. Onu iz slavine niti pije niti upotrebljava za kuhanje.

- Iz komunalnog su nas upozorili da ne pijemo tu vodu. Pijem flaširanu, to smo dobili dolje u Crvenom križu, kaže.

Prokuhavanje vode ostaje preporuka i glavnog županijskog epidemiologa. Jer, objašnjava, dok traju potresi, pucaju vodovodne i kanalizacijske cijevi.

- Dok je primjeren tlak, kroz ta mnogobrojna oštećenja voda može izlaziti u okolno zemljište. Ali kanalizacijski sadržaj oštećenih kanalizacijskih cijevi isto u okolno zemljište, ističe ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić.

Direktor Sisačkog vodovoda Pejo Trgočević pak odgovara - sve je sanirano, sve je u redu, nema panike.

- Laboratoriji rade svaki dan, uzimamo uzorke i ti uzorci pokazuju da su svi nalazi u okviru dopuštenog, ističe.

U Sisku je Most zatražio da Vlada, gradovi, općine, Crveni križ, institucije i udruge u roku od 8 dana objave sve novčane donacije i isplate.

- Jedino transparentnošću možemo umiriti građane koji su nezadovoljni načinom na koji Stožer funkcionira i na koji se pomaže ljudima nakon potresa, naglašava potpredsjednik Mosta Nikola Grmoja.

Iz Stožera podsjećaju da je Vlada odlukom od 30. prosinca izdvojila 100 milijuna kuna. I taj je novac namjenski.

- Ne može se trošiti na ništa drugo odnosno na samo ono što piše u odluci Vlade, na hitne popravke, na sanaciju dimnjaka, stubišta, bojlera i svih onih pobrojanih stvari koje se odnose na popravak štete, naglašava glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić.

I dok se u Petrinji život polako vraća u normalu, za jednu tamošnju automehaničarsku radionicu nije ni stao. Nakon što su sami popravili štetu od potresa, radili su, kažu, i dan i noć, i petak i svetak.

- Jer trebao je netko i da krpa gume ljudima koji su došli u hitnu pomoć, volonterima koji su došli iz cijele Hrvatske, i tim kamionima i bagerima i dizalicama, rekao je, Tihomir Radoš.

A na njivi u Budaševu, nadomak Siska, osvanuo je rascjep dug gotovo 200 metara i širok pola metra. Na površinu je izašao pijesak.

Traje geološko istraživanje kako bi se utvrdila nosivost tla. 

Ikić Baniček nezadovoljna rješenjima i brzinom obnove

U Petrinji je jučer održan sastanak članova Stožera i lokalnih čelnika s potresom pogođenih područja, a razgovarali su o uklanjanju objekata koji ugrožavaju sigurnost. U skladu sa skraćenim postupkom - vlasnici i suvlasnici objekata morat će izraditi elaborat za rušenje.

Zahtjevi će se moći podnositi nakon što Vlada ovoga tjedna donese tzv. program mjera. Sastanak je prije kraja napustila gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček nezadovoljna rješenjima i brzinom obnove.

U SMŽ-u prijavljeno 34 829 oštećenih objekata, pregledano 24 846

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije do sada je prijavljeno 34 829 oštećenih stambenih objekata, a pregledano ih je 24 846, izvijestili su u utorak iz županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivih objekata zbog vanjskih utjecaja je 299, a zbog oštećenja 2 968. Privremeno neuporabljivih objekata kojima je potreban detaljan pregled je 2 482, a onih kojima trebaju mjere hitne intervencije je 2 976.

Objekata koji su uporabljivi bez oštećenja je 584, a onih bez ograničenja je 5 642. Uporabljivih objekata s preporukom o postupanju je 9 895.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!