Escobar: Milanović je u krivu, SAD ne ratuje s Rusijom

23.01.2023.

19:38

Autor: HRT/IMS/E.P.C./Hina

Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za Balkan u emisiji Agenda: Svijet

Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za Balkan u emisiji Agenda: Svijet

Foto: HTV / HRT

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u krivu je kad kaže da Sjedinjene Države preko Ukrajine posredno ratuju s Rusijom, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar. Dodao je i da Srbija ne glumi kad želi poboljšanje odnosa sa Zagrebom. 

Milanović je nekoliko puta izjavio da SAD preko Ukrajine vodi 'proxy' (posrednički) rat protiv Rusije, da vrijedi i obrnuto te da će se zato rat u Ukrajini rješavati između Washingtona i Moskve.

U tom pogledu Milanović je u krivu, ovo nije proxy rat, ovo je pokušaj da se pomogne žrtvi neprovocirane agresije kako bi se obranila, rekao je Escobar danas u Zagrebu.

Za Hrvatsku je po tom pitanju važnije što čini nego što govore njezini političari. U svim aspektima je Hrvatska na pravoj strani u svakoj odluci, u svakoj deklaraciji, u svom djelovanju.

Srbija ne glumi


Na samom kraju godine u kojoj je srbijanski politički vrh slao zapaljive poruke o Hrvatskoj predsjednik Aleksandar Vučić optuživao ju je za energetsku sabotažu te je ponavljao kako ne želi na hrvatsko more, a njegov ministar obrane je hrvatsku vladu prozvao ustaškom i iskompleksiranom srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić objavio je da ga je Vučić zatražio da odledi odnose sa Zagrebom.

Tjedan dana poslije, povodom pravoslavnog Božića, Dačić je stigao u Zagreb i pozvao na natjecanje u izgradnji mira između dvije zemlje.

Escobar je u ponedjeljak u razgovoru s novinarima u hrvatskoj prijestolnici, nekoliko dana nakon boravka u Beogradu, rekao kako je ta inicijativa stvarna i da Srbija želi i mora poboljšati svoje odnose s jednim od svojih najprosperitetnijih susjeda.

Izaslanik Bijele kuće za zapadni Balkan rekao je da iza toga stoji potreba Beograda da shvati da Rusija nije pouzdan partner kakvim se u Srbiji smatra i da ruski predsjednik Vladimir Putin više nikad neće biti vjerodostojan sugovornik.

Moraju početi ponovno razmatrati svoj međunarodni položaj, a mislim da je dio toga i popravljanje odnosa sa susjedima, istaknuo je Escobar.

On smatra kako se Srbija mora pridružiti zapadnim sankcijama Rusiji jer joj je to i pravna obaveza na putu prema Europskoj uniji, a dok se to ne dogodi, SAD će nastaviti raditi na tome da Srbija shvati posljedice malignog ruskog utjecaja na Balkanu. 

Intervju s Escobarom pogledajte u magazinu Agenda: Svijet

O očekivanom odgovoru Beograda na aktualni prijedlog međunarodne zajednice za dogovor Kosova i Srbije, Gabriel Escobar govorio je u intervjuu za HTV-ovu emisiju Agenda: Svijet, koju možete gledati srijedom na Četvrtom programu u 20:05.

- Još smo na samome početku. Ali vidim neke pozitivne reakcije iz oba glavna grada. Stvarnost je da u sadašnjoj krizi za Europu nije dobra ideja da održava zamrznuti sukob unutar svojih granica. Ono što mi radimo je iskoristiti ovaj prijedlog kao platformu za pronalaženje rješenja koja bi funkcionirala za obje države. A to su rješenja koja otvaraju euroatlantski put, štite manjinske zajednice i stvarno otvaraju prilike za gospodarsko povezivanje. I zato mislim da ima razloga za optimizam, rekao je Gabriel Escobar.


Govoreći o reakcijama Prištine na prijedlog za dogovor Kosova i Srbije, kazao je da i kod političara u Prištini postoje određene zabrinutosti, ali je izrazio nadu da će ipak doći do dogovora. 


- Oni imaju svoje zabrinutosti. Mislim da imamo još posla tamo, ali vjerujem da ćemo postići cilj. Kosovo ima punu potporu SAD-a, ono je dobar partner, i ne vidim neke dvojbe tamo, mislim da ćemo stići do onoga što želimo, kazao je posebni američki izaslanik za Balkan u razgovoru za emisiju Agenda: Svijet prilikom posjeta Zagrebu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!