COVID potvrde valjane 365 dana, vrijede i za cjepiva koja nemaju odobrenje u EU

30.09.2021.

12:01

Autor: HRT/D.D.

COVID potvrde vrijede 365 dana! Izdaju se i za cjepiva koja nemaju odobrenje u EU

COVID potvrde vrijede 365 dana! Izdaju se i za cjepiva koja nemaju odobrenje u EU

Foto: HRT / HTV

U Hrvatskoj od sada EU digitalne COVID potvrde o cijepljenju vrijede 365 dana, a izdaju se i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU. Trajanje prije izdanih potvrda automatski se produljuje i nije potrebno ponovno podnositi zahtjev, objavljeno je na stranici www.eudigitalnacovidpotvrda.hr.

Prema preporuci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u sustav EU digitalnih COVID potvrda u Hrvatskoj od danas je implementirano novo pravilo kojim se produljuje trajanje potvrda o cijepljenju na 365 dana. Novo trajanje potvrda odnosi se na sve nove potvrde, kao i za one izdane prije. Građani koji su već ishodili svoje potvrde neće morati ponovno tražiti izdavanje jer će im trajanje postojećih automatizmom biti produljeno.

Trajanje svojih potvrda građani mogu provjeriti pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik mobilne aplikacije CovidGO, a kod putovanja u druge zemlje svakako je nužno provjeriti lokalna pravila koja su na snazi.

Nova cjepiva za koja vrijedi potvrda

Nova cjepiva za koja vrijedi potvrda

Foto: HRT / HTV

Sukladno prihvaćenoj reviziji dokumenta od mreže e-Zdravstva Europske komisije od 29. rujna 2021. omogućeno je izdavanje EU digitalnih covid potvrda i za cjepiva koja nemaju središnje odobrenje u EU. Riječ je o sedam cjepiva pod nazivima Covavax, CoronaVac, Sputnik-V, BBIBP-CorV, EpiVac Corona, Covishield i NVX-CoV2373.

S novom duljinom trajanja, još uvijek su na snazi ranije implementirana pravila izdavanja koja se odnose na cjepiva koja imaju središnje odobrenje u EU. Potvrdu o cijepljenju tako mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19, osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer te osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi.

Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan PCR test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona također vrijediti 365 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!