13:45 / 11.03.2021.

Autor: Hina

Filipović (HDZ): U Blatu će se graditi nacionalna dječja bolnica

Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Davor Filipović, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović najavio je u četvrtak da će se u Blatu graditi sveučilišna bolnica, prvi korak će biti gradnja nacionalne dječje bolnice, a studija izvodljivosti trebala bi biti gotova krajem godine.


Filipović je gradnju nacionalne dječje bolnice novinarima najavio tijekom obilaska naselja Blato. Podsjetio je da je 15. travnja 2019. potpisan ugovor između Vlade i Grada Zagreba o gradnji nacionalne dječje bolnice, za što su osigurana 42 milijuna kuna od kojih je 85 posto novac EU-a za projektno-tehničku dokumentaciju te studiju izvodljivosti.


Vrhunska skrb za svu djecu u Hrvatskoj


- Tada ćemo svi zajedno zasukati rukave i učiniti sve da naša djeca imaju vrhunsku skrb u Gradu Zagrebu, a ne samo djeca iz Zagreba, već i djeca iz cijele Hrvatske, naglasio je.


Filipović je rekao i da je u postupku programiranje u EU-u za proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. kojim će se osigurati sredstva za izgradnju nacionalne dječje bolnice.


Upitan zašto se kao kandidat za zagrebačkog gradonačelnika bavi nacionalnim projektom poručio je da je Grad Zagreb vlasnik tog zemljišta te da je to projekt Vlade i Grada.


- Djecu nikad ne bih promatrao u kontekstu izbora. Tko god je vodio djecu u Klaićevu zna da tamo nisu primjereni uvjeti, kazao je Filipović.


Pojasnio je kako je plan izgraditi sveučilišnu bolnicu, pri čemu bi prvi korak bila gradnja nacionalne dječje bolnice, a studija izvodljivosti pokazat će može li se koristiti ovaj postojeći objekt te, ako to ne bude moguće, gradit će se novi objekt.


Gradnja tvornice cjepiva protiv COVID-a?


Na pitanje vezano uz plan gradnje tvornice cjepiva protiv koronavirusa Filipović je izrazio želju da Zagreb postane centar izvrsnosti što se tiče bio-farmaceutske industrije.


Upozorio je na trenutnu nestašicu cjepiva protiv koronavirusa u cijelom svijetu, a Hrvatska u tome ima "svoju pamet, svoje stručnjake, svoje znanje i dugu tradiciju u proizvodnji cjepiva". 


- Trebamo iskoristiti ovu priliku i krizu kao šansu da se pozicioniramo kao centar izvrsnosti i da se napravi tvornica cjepiva protiv COVID-19, kazao je.


Filipović je istaknuo je da tvornicu cjepiva protiv tog virusa i Imunološki zavod vidi kao okosnicu hrvatske biofarmaceutske industrije.


- Ova kriza se mora iskoristiti kao šansa i svi zajedno trebamo uložiti napore da imamo nacionalnu dječju bolnicu i tvornicu cjepiva koja će nas u budućnosti pozicionirati kao nekoga tko ne mora brinuti o tome hoće li imati dovoljno cjepiva i hoćemo li ovisiti o dostavi tih cjepiva iz nekih drugih zemalja, poručio je.


"Nema osipanja članova HDZ-a"


Upitan očekuje li osipanje članova stranke u zagrebačkom HDZ-u, kao što se to dogodilo u Slavoniji, rekao je kako nema nikakvog osipanja. Podsjetio je da je zagrebački HDZ proveo unutarstranačke izbore krajem prošle godine, ima novo vodstvo, stranka je konsolidirana te čvrsto ide prema pobjedi na lokalnim izborima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!